Pratite Banke:online i na Twitteru

Blic novosti iz banaka /

Ilirika DZU ad Beograd preuzela upravljanje Citadel investicionim fondovima

 
// 03.09.2012. 16:06:12

Akvizicijom fondova Triupmh, Triumph balance i Citadel novčani fond, odobrenom od Komisije za hartije od vrednosti, DZU Ilirika je postala prvo društvo u Srbiji koja upravlja imovinom 8 investicionih fondova, dostigavši tržišni udeo od preko 14 procenata. Posle akvizicije, DZU Ilirika upravlja finansijskim sredstvima čiji je iznos  preko 270 miliona dinara tj. preko 2 miliona evra, od čega preuzeta imovina ranijih Citadelovih fondova iznosi oko 65 miliona dinara. Ukupna imovina svih otvorenih investicionih fondova u Srbiji je iznosi blizu 2 milijarde dinara.

Preuzimanje Citadel investicionih fondova je treća akvizicija Ilirike DZU od juna 2011. godine kada je prvo preuzela dva Deltina, a kasnije i jedan Fimin fond. U ovom trenutku na tržištu investicionih fondova samo još DZU Fima invest ima samostalan fond, dok su ostali fondovi pod upravom komercijalnih banaka.

Igor Štemberger, predsednik Upravnog odbora Ilirike tim povodom je izjavio: „Preuzimanje Citadel investicionih fondova za Iliriku DZU predstavlja nastavak realzacije poslovnih planova razvijanja na srpskom tržištu. Citadelovi fondovi od septembra meseca promeniće naziv u Ilirika fondovi. Poslovanje u Srbiji je za nas uvek predstavljalo izazov, na koji već petu godinu uspešno odgovaramo. Sada klijentima nudimo raznovrsnu ponudu fondova sa različitim rizicima i prinosima, geografskom usmerenošću i predominantnom vrstom sredstava u koje fondovi ulažu - akcije, obveznice ili bankarske depozite.“

Direktor ILIRIKA DZU, Damjan Mencej je izjavio „Iako i 2012. godinu obeležava ekonomska i finansijska nestabilnost, kao odgovor na krizu u DZU Ilirici nudimo neke od najperspektivnijih fondova kao što su prvi sektorski fond Ilirika gold ili fond Ilirika Dynamic koji ulaže u akcije najkvalitetnijih IT kompanija. Uz to, liberalizacija zakona o investicionim fondovima otvorila je nove mogućnosti ulagačima koji imaju prilike da investiraju i na svetskim berzama preko legalnih zastupnika.“

Igor Popović, glavni portfolio menadžer DZU Ilirike a.d. Beograd se tokom razgovora sa novinarima osvrnuo na nedavno snižavanje kreditnog rejtinga Srbije. Obrazlažući finansijske izazove novonastalim stanjem, Popović je naglasio: ”Perspektiva keš fondova u Srbiji je utoliko veća ukoliko se uzme u obzir makrofinansijsko stanje naše zemlje. S obzirom na trenutnu situaciju, neminovno je da će  državno zaduživanje biti još više dok nivo javnog duga raste. Cenu slabog kreditnog rejtinga i loše fiskalne pozicije, država će morati da plati time što će ponuditi visoke prinose na dužničke hartije od vrednosti koje emituje. Keš fondovi će sigurno iskoristiti priliku da ostvare još veće prinose kupovinom trezorskih zapisa koji će se direktno preslikati na vrednost investicionih jedinica. Krajnji dobitnik biće sam investitor“.

Izvor: Ilirika

0 0
Ako želite možete ostaviti komentar na ovaj članak.

Anketa

Nema komentara

Ako želite možete ostaviti komentar
Vesti

Povezani članci

Novosti iz banaka

Najčitanije vesti

Najtraženiji bankarski proizvodi

01. Devizna postepena štednja
02. Gotovinski Hipotekarni Krediti
03. Devizna štednja- Hypoland klub
04. Intesa Osnovni tekući račun
05. Potrošački krediti sa deviznom klauzulom za ostale građane

Poslednji komentari

Jasmina Radić: SGB je definitivno najgora... /detaljnije/

Nikola S: Kao da u Zakonu o Narodnoj... /detaljnije/

Ivica Maričić: Korisnik sam kredita... /detaljnije/

Ma da: Verovatno najgora banka na... /detaljnije/

Željko: godinama sam stedisa EFG... /detaljnije/

Banke:online/

Sve informacije o bankama i njihovoj ponudi, predstavljenje na ovom sajtu, su informativnog karaktera i neobavezujuće u bilo kom pogledu. Dobijene su iz medija, kao i javno dostupnih informativnih sredstava pojedinih banaka (web prezentacije, štampani i ostali propagandni materijal). S obzirom da, od momenta preuzimanja do momenta objavljivanja, može doći do zastarevanja, Vlasnik portala Banke ONLINE ne odgovara za tačnost objavljenih informacija.