Pratite Banke:online i na Twitteru

Saveti i edukacija Narodne Banke Srbije /

Dozvoljeno prekoračenje po tekućem računu

 
// 03.09.2009. 14:10:47

Minus po tekućem računu predstavlja najskuplju pozajmicu i upravo zbog toga bi ga trebalo koristiti samo u krajnjoj nuždi i u što kraćem vremenskom periodu.

Kako bi se uporedila povoljnost minusa po tekućem računu i ostalih finansijskih proizvoda trebalo bi uporediti efektivne kamatne stope za pojedine proizvode.
Efektivna kamatna stopa (EKS) je kamatna stopa koja, pored nominalne kamatne stope (redovne kamatne stope), uključuje i sve druge naknade i troškove koje vam davalac kredita zaračunava.

EKS daje informaciju o stvarnoj ceni kredita, tj. pokazuje koliko će korisnika koštati kredit ili, u ovom slučaju korišćenje dozvoljenog minusa.

Građani često iskoriste dozvoljeni minus, a zatim duži vremenski period ne izmiruju svoju obavezu i iz tog razloga uvek plaćaju kamatu na ukupan dug (minus). U slučajevima korišćenja kreditnih kartica ili gotovinskih kredita je razlika u tome što postoji obaveza mesečne otplate duga (glavnice).

Uglavnom se korišćenje dozvoljenog minusa čini kao neizbežno, bitno je naglasiti da se prednost korišćenja minusa oseti samo kada se prvi put iskoristi, dok troškovi predstavljaju dodatni teret za kućni budžet ukoliko se pozajmica blagovremeno ne izmiri.

Pogrešnu sliku u ovom slučaju stvara i to što se odobrena pozajmica prikazuje kao „raspoloživa sredstva“, jer se na taj način korisniku tekućeg računa stvara utisak da i ovaj deo sredstava ima na svom računu. Iako to u stvari predstavlja zbir sredstava na računu i odobrene pozajmice koja se mora vratiti zajedno sa kamatom.

Često dolazi do prelaska iz dozvoljenog u nedozvoljeni minus čiji su uslovi i troškovi još nepovoljniji jer se na iznos nedozvoljenog minusa plaća zatezna kamata veća od redovne kamate.
 

Izvor: Narodna banka Srbije

0 0
Ako želite možete ostaviti komentar na ovaj članak.

Anketa

1 komentara

  • vesna dragojevic // 05.04.2010.

    Imala sam pozajmicu kod hypo banke koja mi je istekla, nije mi se produzila jer nisam imala redovna primanja u posljednjih mjesec dana.Jedan dio sam otplatila dok mi je ostao odredjeni iznos u minusu.Zanima me da li moram da taj iznos isplatim odmah ili mi ostaje neki odredjeni period placanja .Hvala unaprijed!

    6.0 (6)

Ako želite možete ostaviti komentar
Vesti

Povezani članci

Novosti iz banaka

Najčitanije vesti

Najtraženiji bankarski proizvodi

01. Devizna postepena štednja
02. Gotovinski Hipotekarni Krediti
03. Devizna štednja- Hypoland klub
04. Intesa Osnovni tekući račun
05. Potrošački krediti sa deviznom klauzulom za ostale građane

Poslednji komentari

Jasmina Radić: SGB je definitivno najgora... /detaljnije/

Nikola S: Kao da u Zakonu o Narodnoj... /detaljnije/

Ivica Maričić: Korisnik sam kredita... /detaljnije/

Ma da: Verovatno najgora banka na... /detaljnije/

Željko: godinama sam stedisa EFG... /detaljnije/

Poslednji post sa foruma

Obracun kamate - dezinformacije od strane zaposlenih u Intes - Banke u Srbiji u XXI veku imaju 3 omiljene igre Čorave bake Ide luda oko... Detaljinije

Banke:online/

Sve informacije o bankama i njihovoj ponudi, predstavljenje na ovom sajtu, su informativnog karaktera i neobavezujuće u bilo kom pogledu. Dobijene su iz medija, kao i javno dostupnih informativnih sredstava pojedinih banaka (web prezentacije, štampani i ostali propagandni materijal). S obzirom da, od momenta preuzimanja do momenta objavljivanja, može doći do zastarevanja, Vlasnik portala Banke ONLINE ne odgovara za tačnost objavljenih informacija.