Pratite Banke:online i na Twitteru

Blic novosti iz banaka /

Piraeus Banka - Analitičari Piraeus banke prognoziraju oporavak srpske privrede za 2010. godinu

 
// 13.11.2009. 15:42:46

Analitičari Sektora ekonomskih i tržišnih istraživanja Piraeus banke iz Atine u okviru redovnih kvartalnih izveštaja o stanju ekonomija Jugoistočne Evrope i Egipta, ocenili da je srpska ekonomija na dobrom putu i prognozirali njen blagi oporavak za 2010. godinu 

Prilikom pripreme kvartalnog izveštaja za Srbiju, u analizi je prvi put korišćen – Business Cycle Tracer – indikator poslovnog ciklusa, koji u realnom vremenu prati kretanje ekonomije kroz poslovni ciklus.  Na osnovu ovog indikatora, srpska privreda polako izlazi iz faze opadanja i ulazi u fazu oporavka.

U procesu oporavka nalazi se većina varijabli koje predstavljaju ponudu u ekonomiji - izvoz, proizvodjačke cene i industrijska proizvodnja, dok varijable koje predstavljaju tražnju u ekonomiji – krediti, potrošačke cene i plate – slede proces oporavka.

Prognoza kretanja nekih od makroekonomskih agregata:


Pad BDP u trećem kvartalu 2009 će biti 3,9%, dok predvidjamo da će realni pad BDP u ovoj godini iznositi 4%. Manji pad BDP proizilazi iz niže kontrakcije trgovine i industrijske proizvodnje i signalizuje da će ekonomski oporavak biti postepen i spor.
Inflacija na kraju 2009. godine biće nešto iznad 7%, a u sledećoj godini će umereno rasti na 7,2%.
Deficit tekućeg računa će pasti na 7,5% BDP u ovoj godini, ali će blagi ekonomski oporavak koji sledi u 2010. povećati eksterni debalans na nešto više od 10% BDP u narednoj godini.
Vlada se obavezala na fiskalni deficit od 4,5% BDP do kraja godine zbog aranžmana sa MMF, dok je dogovoreni nivo deficita u 2010. godini 4%.
Referentna kamatna stopa, koja je sada 10% – menjaće se u zavisnisti od uticaja koji će fiskalna konsolidacija imati na inflaciju kao i od promene regulisanih cena.

Vrlo je bitno istaći da ciklična komponenta industrijske proizvodnje u Srbiji prati gotovo istovremeno ciklična kretanja industrijske proizvodnje u Evro zoni, kao i da na osnovu ovog pokazatelja možemo predvideti da sledi ekonomski oporavak i u Srbiji.

Izvor: Piraeus banka

0 0
Ako želite možete ostaviti komentar na ovaj članak.

Anketa

Nema komentara

Ako želite možete ostaviti komentar
Vesti

Povezani članci

Novosti iz banaka

Najčitanije vesti

Najtraženiji bankarski proizvodi

01. Devizna postepena štednja
02. Gotovinski Hipotekarni Krediti
03. Devizna štednja- Hypoland klub
04. Intesa Osnovni tekući račun
05. Potrošački krediti sa deviznom klauzulom za ostale građane

Poslednji komentari

Jasmina Radić: SGB je definitivno najgora... /detaljnije/

Nikola S: Kao da u Zakonu o Narodnoj... /detaljnije/

Ivica Maričić: Korisnik sam kredita... /detaljnije/

Ma da: Verovatno najgora banka na... /detaljnije/

Željko: godinama sam stedisa EFG... /detaljnije/

Poslednji post sa foruma

Obracun kamate - dezinformacije od strane zaposlenih u Intes - Banke u Srbiji u XXI veku imaju 3 omiljene igre Čorave bake Ide luda oko... Detaljinije

Banke:online/

Sve informacije o bankama i njihovoj ponudi, predstavljenje na ovom sajtu, su informativnog karaktera i neobavezujuće u bilo kom pogledu. Dobijene su iz medija, kao i javno dostupnih informativnih sredstava pojedinih banaka (web prezentacije, štampani i ostali propagandni materijal). S obzirom da, od momenta preuzimanja do momenta objavljivanja, može doći do zastarevanja, Vlasnik portala Banke ONLINE ne odgovara za tačnost objavljenih informacija.