Pratite Banke:online i na Twitteru

Istraživanja portala Banke:online /

Praćenje inflacije, rast cena na malo,kretanje kursa , praktični saveti za privredu

 
// 19.10.2009. 14:23:26

Preduzeća bi trebala biti dobro informisana o trenutnim vrednostima tih elemenata ali i podučena kako oni međusobno korespondiraju i gde bi na osnovu tih analiza bili neki budući trendovi.
Za neka preduzeća ovo je od izuzetnog značaja i samo uz apsolutno razumevanje i praćenje inflacije, kursa, trenutnog stanja jednog monetarnog sistema, ono može ostvariti pozitivne finanansijske rezultate. Inflacija je povezana sa rastom cena na malo i njihove promene su istog intenziteta. Inflacija kao kategorija je neminovna i samo njeno postojanje govori da je privredni sistem kvalitetno podešen i da tako funkcioniše, ali se postavlja pitanje njene visine i do kog nivoa je ona dobrodošla. U domaćem sistemu trenutno se raspravlja da li će inflacija ostati jednocifrena do kraja godine. U ovom momentu ne postoje veliki inflatorni pritisci, pa se to može lako ostvariti. Eventualno se početkom jeseni može očekivati jači rast inflacije prouzrokovan rastom kursa a pre svega iz razloga buđenja privrede i ponovnog jačanja negativnog spoljnotrgovinsko bilansa. Trenutno imamo blagi rast domaće valute iz razloga upliva strane efektive iz dijaspore i jačih prodaja evra na međubankarskom tržištu. Inflacija sa svojim kretanjem korespondira sa cenom deviza odnosno konkretno cenom evra. I sa rastom te valute imamo i povećane inflatorne pritiske. Sa druge strane kako bi se obuzdala inflacija monetarna politika će često tražiti povećanje referentne kamatne stope, kako bi se stimulisala štednja i ograničila potrošnja. Ovo obično dovodi do jačanja domaće valute pa tako i u potpunosti sputava dalji inflatorni bum. Neophodno je posmatrati svaki ovaj agregat u korelaciji sa drugim, jer se dalje ponašanje može tačnije predvideti samo na taj način.

Preuzmite ovaj tekst u .pdf formatu:

Praćenje inflacije, kretanje kursa, praktični saveti za privredu

0 0
Ako želite možete ostaviti komentar na ovaj članak.

Anketa

Nema komentara

Ako želite možete ostaviti komentar
Kalkulator kredita

Kursna lista


Vesti

Povezani članci

Novosti iz banaka

Najčitanije vesti

Najtraženiji bankarski proizvodi

01. Devizna postepena štednja
02. Gotovinski Hipotekarni Krediti
03. Devizna štednja- Hypoland klub
04. Intesa Osnovni tekući račun
05. Potrošački krediti sa deviznom klauzulom za ostale građane

Poslednji komentari

Jasmina Radić: SGB je definitivno najgora... /detaljnije/

Nikola S: Kao da u Zakonu o Narodnoj... /detaljnije/

Ivica Maričić: Korisnik sam kredita... /detaljnije/

Ma da: Verovatno najgora banka na... /detaljnije/

Željko: godinama sam stedisa EFG... /detaljnije/

Banke:online/

Sve informacije o bankama i njihovoj ponudi, predstavljenje na ovom sajtu, su informativnog karaktera i neobavezujuće u bilo kom pogledu. Dobijene su iz medija, kao i javno dostupnih informativnih sredstava pojedinih banaka (web prezentacije, štampani i ostali propagandni materijal). S obzirom da, od momenta preuzimanja do momenta objavljivanja, može doći do zastarevanja, Vlasnik portala Banke ONLINE ne odgovara za tačnost objavljenih informacija.