Pratite Banke:online i na Twitteru

Blic novosti iz banaka /

USPEŠNO POSLOVANJE NLB BANKE BEOGRAD U 2010. GODINI

 
// 10.02.2011. 11:24:19

Pozitivan finansijski rezultat, rast bilansne sume, poboljšanje kvaliteta bilansa i ključnih pokazatelja su osnovne karaketeristike poslovanja NLB Banke Beograd tokom 2010. godine. Na taj način, NLB Banka Beograd je, u otežanim uslovima privređivanja i oštroj konkurenciji, uspela da unapredi svoju tržišnu poziciju u bankarskom sektoru Srbije.

Dobit iz redovnog poslovanja iznosila je preko milijardu dinara (oko 10 miliona EUR-a). Nakon formiranja rezervacija po međunarodnim računovodstvenim standardima, finansijski rezultat na dan 31.12.2010. godine iznosio je 53,2 miliona dinara, što je znatno povoljnije u odnosu na prethodnu godinu. Ovakav rezultat je postignut, pre svega, zahvaljujući dinamičnom rastu prihoda od 10%, uz istovremenu kontrolu troškova (smanjenje za 9%).

Ukupna aktiva iznosila je oko 51 milijardu dinara, odnosno 14% više nego na kraju 2009. godine. Osim toga, u posmatranom periodu, u velikoj meri je izmenjena, odnosno poboljšana struktura bilansa. U aktivi, pojačana je kreditna aktivnost u nebankarskom sektoru za oko 8%. Najviše plasmana usmereno je u privredu, ali je intenzivirano i kreditiranje stanovništva. Takođe, na strani pasive, depoziti nebankarskog sektora su povećani za  trećinu u odnosu na kraj prethodne godine. Ovi podaci su odraz povećanog poverenja privrede i građana u NLB Banku Beograd.

Kvalitet bilansa je unapređen i jačanjem kapitalne osnove. Krajem 2010. godine, realizovana je dokapitalizacija NLB Banke Beograd u iznosu od 15 miliona EUR. Na osnovu toga, povećan je koeficijent adekvatnosti kapitala i poboljšani bilansni pokazatelji. Pojačane aktivnosti na naplati dospelih potraživanja i mere za unapređenje kreditnog portfolija su isto tako pozitivno uticale na performanse NLB Banke Beograd.

Dobrim poslovnim rezultatima realizovanim u 2010. godini, značajno je doprinela saradnja sa Vladom Republike Srbije, Nacionalnom korporacijom za osiguranje stambenih kredita, Fondom za razvoj Republike Srbije, Narodnom bankom Srbije i drugim nadležnim državnim organima i institucijama. Zahvaljujući tome, NLB Banka a.d. Beograd je obezbedila značajnu kreditnu podršku privredi i građanima uz subvenciju kamatne stope. Tokom posmatranog perioda, NLB Banka a.d. Beograd je bila naročito aktivna u realizaciji programa lokalnog ekonomskog razvoja na Balkanu – LEDIB. Na osnovu ugovora sa Narodnom bankom Srbije i Vladom Kraljevine Danske, NLB Banka je stekla eksluzivno pravo da usmerava sredstva iz ovog programa u regionalni razvoj Srbije pod veoma povoljnim uslovima. Na taj način omogućeno je otvaranje radnih mesta i podsticanje privredne aktivnosti na području Nišavskog okruga.

U toku 2010. godine, NLB Banka a.d. Beograd je realizovala i nekoliko veoma značajnih projekata. Među ove projekte spada i emisija dugoročnih obveznica sa fiksnom kamatnom stopom denominiranih u EUR. To je prva serija ovakvih obveznica u Srbiji. Na ovaj način je prikupljeno gotovo 500 miliona dinara i promovisan novi instrument na jednom segmentu finansijskog tržišta. Takođe,  treba istaći da je NLB Banka Beograd krajem prošle i početkom ove godine preuzela ulogu administratora za isplatu slovenačkih penzija građanima Srbije koji su stekli ovo pravo. Važan projekat predstavlja i zamena kartica sa magnetnom pistom savremenijim i bezbednijim čip karticama.

NLB Banka Beograd realizovala je i nefinansijske ciljeve postavljene za 2010. godinu. To se pre svega odnosi na jačanje imidža, povećanje satisfakcije klijenata kroz unapređenje kvaliteta usluga i ostvarivanje uloge u sferi društvene odgovornosti i savesnog poslovanja. Ovi ciljevi nisu kratkoročni, nego predstavljaju bitan elemenat strategije koji će opredeljivati poslovanje i u narednom periodu.

Izvor: NLB Banka

0 0
Ako želite možete ostaviti komentar na ovaj članak.

Anketa

Nema komentara

Ako želite možete ostaviti komentar
Vesti

Povezani članci

Novosti iz banaka

Najčitanije vesti

Najtraženiji bankarski proizvodi

01. Devizna postepena štednja
02. Gotovinski Hipotekarni Krediti
03. Devizna štednja- Hypoland klub
04. Intesa Osnovni tekući račun
05. Potrošački krediti sa deviznom klauzulom za ostale građane

Poslednji komentari

Jasmina Radić: SGB je definitivno najgora... /detaljnije/

Nikola S: Kao da u Zakonu o Narodnoj... /detaljnije/

Ivica Maričić: Korisnik sam kredita... /detaljnije/

Ma da: Verovatno najgora banka na... /detaljnije/

Željko: godinama sam stedisa EFG... /detaljnije/

Banke:online/

Sve informacije o bankama i njihovoj ponudi, predstavljenje na ovom sajtu, su informativnog karaktera i neobavezujuće u bilo kom pogledu. Dobijene su iz medija, kao i javno dostupnih informativnih sredstava pojedinih banaka (web prezentacije, štampani i ostali propagandni materijal). S obzirom da, od momenta preuzimanja do momenta objavljivanja, može doći do zastarevanja, Vlasnik portala Banke ONLINE ne odgovara za tačnost objavljenih informacija.