Pratite Banke:online i na Twitteru

Saveti i edukacija Narodne Banke Srbije /

Planiranje penzije

 
// 19.10.2009. 12:26:06

Penzija treba da omogući finansijsku zbrinutost u starosti, siguran prihod nakon završetka radnog veka. Iako se svima čini da do penzije ima dosta vremena i da je rano razmišljati o toj temi, bitno je početi štedeti na vreme i redovno izdvajati makar i manje iznose kako bi se obezbedila ugodnija i bezbrižnija starost.

Penzija takođe, predstavlja jedan od vidova dugoročne investicije u koju se ulaže tokom celog radnog veka, ali čak iako se počne upravljati ličnim finansijama samo nekoliko meseci pre, to odlazak u penziju čini znatno lakšim. Za početak je bitno sagledati svoje mesečne rashode, napraviti prioritete i ne kupovati neplanski.

Konkretno, penzijski sistem u Srbiji se sastoji od državne i privatne penzije.

Funkcionisanje istih se ogleda u sledećem:

Sistem državnih penzija (obavezno penzijsko osiguranje ) se zasniva na tekućem finansiranju, odnosno da svi koji danas rade i ostvaruju prihod, po principu obaveznosti, izdvajaju kroz doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje sredstva za finansiranje penzija (princip međugeneracijske solidarnosti). Država vam omogućava da imate: starosnu, invalidsku ili porodičnu penziju, kao i novčanu naknadu za telesno oštećenje i za tuđu negu i pomoć.

Bitno je znati da se pravo na starosnu penziju ostvaruje sa minimum 15 godina radnog staža.

Visina državne penzije zavisi od trajanja perioda u kome se uplaćuje doprinos i od visine plate. Isplatu ove penzije garantuje država i ona se isplaćuje na mesečnom nivou.

Mora se imati u vidu i mogućnost da državna penzija može biti nedovoljna za održavanje jednakog životnog standarda kao u toku radnog veka.

Planiranje penzije predstavlja dugoročan proces koji se menja i zavisi od različitih okolnosti iz privatnog života (novog posla, venčanja ili razvoda) ili određenih opštih tržišno-ekonomskih kretanja (kamatne stope, inflacije). Zbog toga je bitno izdvajati deo primanja od prvog dana zaposlenja.

U slučaju zaposlenih, poslodavac bi trebalo da uplaćuje doprinose za penzijsko, zdravstveno i osiguranje u slučaju nezaposlenosti, što je bitno proveriti.

Ukoliko se korisnik odluči za privatnu penziju neophodno je sagledati realnu situaciju i utvrditi koliko je u mogućnosti da izdvaja za dodatnu štednju za starost.

Veoma je bitno detaljno se informisati o navedenim mogućnostima finansiranja u penziji i opredeliti se za odgovarajući:

  1. budite oprezni sa primerima iznosa penzija koji vam mogu biti prikazani – pitajte koliki su prinosi i naknade korišćeni u računici
  2. uporedite visine naknada fondova,
  3. imajte na umu da fond koji ima najveću vrednost investicione jedinice ne mora biti najbolji. Ono što bi trebalo više da vas interesuje jeste visina ostvarenog prinosa.

Brošure i prospekti predstavljaju marketinški materijal, a ne investicione savete. Nedovoljno je oslanjati se na njih jer oni proizvode prikazuju u najboljem svetlu. Iz tog razloga je bitno obratiti se za savet neutralnoj osobi.

Štednja kroz dobrovoljne penzijske fondove predstavlja dugoročan proces koji nosi i poreske olakšice.

U slučaju ovog vida ulaganja korisnici sami uplaćuju doprinos (sredstva se investiraju u najkvalitetnije hartije od vrednosti) i lično raspolažu tim sredstvima nakon navršene 53. godine života.

 Izvor: Narodna banka Srbije

0 0
Ako želite možete ostaviti komentar na ovaj članak.

Anketa

Nema komentara

Ako želite možete ostaviti komentar
Vesti

Povezani članci

Novosti iz banaka

Najčitanije vesti

Najtraženiji bankarski proizvodi

01. Devizna postepena štednja
02. Gotovinski Hipotekarni Krediti
03. Devizna štednja- Hypoland klub
04. Intesa Osnovni tekući račun
05. Potrošački krediti sa deviznom klauzulom za ostale građane

Poslednji komentari

Jasmina Radić: SGB je definitivno najgora... /detaljnije/

Nikola S: Kao da u Zakonu o Narodnoj... /detaljnije/

Ivica Maričić: Korisnik sam kredita... /detaljnije/

Ma da: Verovatno najgora banka na... /detaljnije/

Željko: godinama sam stedisa EFG... /detaljnije/

Poslednji post sa foruma

Obracun kamate - dezinformacije od strane zaposlenih u Intes - Banke u Srbiji u XXI veku imaju 3 omiljene igre Čorave bake Ide luda oko... Detaljinije

Banke:online/

Sve informacije o bankama i njihovoj ponudi, predstavljenje na ovom sajtu, su informativnog karaktera i neobavezujuće u bilo kom pogledu. Dobijene su iz medija, kao i javno dostupnih informativnih sredstava pojedinih banaka (web prezentacije, štampani i ostali propagandni materijal). S obzirom da, od momenta preuzimanja do momenta objavljivanja, može doći do zastarevanja, Vlasnik portala Banke ONLINE ne odgovara za tačnost objavljenih informacija.