Pratite Banke:online i na Twitteru

Blic novosti iz banaka /

NBS: Dinarska štednja znatno isplativija od devizne

 
// 20.10.2011. 13:41:23

Prema analizi NBS, dinarska štednja, oročena oko Svetskog dana štednje 2010. godine na dvanaest meseci, znatno je isplativija od devizne štednje oročene u istom periodu na isti rok.

Štediša koji je 1. novembra 2010. oročio, recimo, 100.000 dinara na dvanaest meseci po prosečnoj kamatnoj stopi od 13,40 odsto, koju su banke tada nudile na dinarsku štednju, na dan 1. novembra 2011. dobio bi 113.400 dinara. Štediša koji je u istom periodu položio 100.000 dinara u evrima, po tadašnjoj prosečnoj kamatnoj stopi na deviznu štednju od 6,56 odsto, po isteku perioda oročenja dobio bi 99.807 dinara, ili 13.593 dinara manje od štediše koji je štedeo u dinarima.

Štednja u dinarima oročena na dvanaest meseci bila je isplativija od štednje u evrima čak i kada se dinarska štednja obračuna po najnižim, a devizna po najvišim kamatnim stopama ponuđenim oko Svetskog dana štednje. U tom slučaju, štediša koji je štedeo u dinarima dobio bi 10.184 dinara više od štediše koji je štedeo u devizama.

Iako se nikada sa sigurnošću ne može znati koja štednja će u narednom periodu biti isplativija, ova analiza pokazuje da je u proteklih dvanaest meseci bilo isplativije štedeti u dinarima.

Izvor: Narodna banka Srbije

0 0
Ako želite možete ostaviti komentar na ovaj članak.

Anketa

Nema komentara

Ako želite možete ostaviti komentar
Vesti

Povezani članci

Novosti iz banaka

Najčitanije vesti

Najtraženiji bankarski proizvodi

01. Devizna postepena štednja
02. Gotovinski Hipotekarni Krediti
03. Devizna štednja- Hypoland klub
04. Intesa Osnovni tekući račun
05. Potrošački krediti sa deviznom klauzulom za ostale građane

Poslednji komentari

Jasmina Radić: SGB je definitivno najgora... /detaljnije/

Nikola S: Kao da u Zakonu o Narodnoj... /detaljnije/

Ivica Maričić: Korisnik sam kredita... /detaljnije/

Ma da: Verovatno najgora banka na... /detaljnije/

Željko: godinama sam stedisa EFG... /detaljnije/

Banke:online/

Sve informacije o bankama i njihovoj ponudi, predstavljenje na ovom sajtu, su informativnog karaktera i neobavezujuće u bilo kom pogledu. Dobijene su iz medija, kao i javno dostupnih informativnih sredstava pojedinih banaka (web prezentacije, štampani i ostali propagandni materijal). S obzirom da, od momenta preuzimanja do momenta objavljivanja, može doći do zastarevanja, Vlasnik portala Banke ONLINE ne odgovara za tačnost objavljenih informacija.