Pratite Banke:online i na Twitteru

Dnevne analize forex tržišta

 • Večernja analiza za 24.2.2012

  Finansijske institucije Evrope sledeće nedelje zatražiće od ECB-a 470 milijardi evra trogodišnjih pozajmica. Deo ovog keša verovatno će biti deponovan bar privremeno na tržištu obveznica država članica evro zone čime će podržati italijanske i španske obveznice. Privreda Velike Britanije je zabeležila pad aktivnosti u poslednjem kvartalu prošle godine kao što se i očekivalo sa oštrim padom poslovnih investicija. Cena zlata se malo povukla sa tromesečnog maksimuma. Tenzija u vezi Irana i nuklearnog programa zbog koje evropske i azijske zemlje traže druge izvore uvoza kao i jačanje ekonomije SAD-a i dalje podupiru cenu sirove nafte.

  Za detalje o događajima pogledajte naš ekonomski kalendar.

  Banke evro zone će verovatno sledeće nedelje uzeti trogodišnju pozajmicu keša od ECB-a skoro u istom iznosu kao što je to već uradjeno u decembru . Finansijske institucije zatražiće od ECB-a 470 milijardi evra trogodišnjih pozajmica. I ako je ovaj iznos manji od decembarskog koji je dostigao 489 milijardi evra nova pozajmica može povećati ukupan iznos keša u sistemu za više od 300 milijardi evra. Deo ovog keša verovatno će biti deponovan bar privremeno na tržištu obveznica država članica evro zone čime će podržati italijanske i španske obveznice. Očekivanja po ovom pitanju su prilično velika tako da je moguće da se neće u potpunosti ispuniti tim pre što bruto potražnja ispod 400 milijardi evra može lako da izvši pritisak na spred u kraćem roku. Cene italijanskih i španskih obveznica su porasle od prošle operacije trogodišnjih pozajmica što sugeriše da banke bar deo novca investiraju u instrumente sa višim priraštajem. Ovo smanjuje zabrinutost po pitanju kreditnog sloma i kupuje vreme vladama kako bi se dogovorile oko odgovarajućih mera u borbi protiv dužničke krize. Priraštaj na španske obveznice je pao na 2.62 pc sa 3.88 koliko je bio u decembru dok je priraštaj na italijanskim obveznicama pao 2.87 pc sa 5.14 pc. Danas su objavljeni podaci da je nemačka privredna aktivnost smanjena za 0.2 pc u poslednja tri meseca 2011. U trećem kvartalu prošle godine bio je zabeležen rast od 0.6 pc.

  Kurs evra u odnosu na dolar je tokom prepodneva nastavio rast uz oscilacije. Na jednočasovnom grafikonu MACD i RSI se nalaze u fazi prekomerne kupovine. Cena se već neko vreme kreće uz gornju Bolindžer trake ne praveći značajniji proboj. Naša preporuka bila bi kupovna pozicija.

  Strategy
  Entry
  1st target
  2nd target
  LONG 1.33936 1.34233 1.34325


  Privreda Velike Britanije je zabeležila pad aktivnosti u poslednjem kvartalu prošle godine kao što se i očekivalo sa oštrim padom poslovnih investicija. Kancelarija za nacionalnu statistiku objavila je podatak da je GDP smanjen za 0.2 pc u poslednjem kvartalu prošle godine i ako je potrošnja domaćinstava porasla 0.5 pc što je bio prvi zabeležen rast od trećeg kvartala 2010 godine . Poslednje vesti stvaraju nejasnu sliku : izvoz je registrovao 2.3 pc kvartalnog rasta što je najveći rast od kraja 2010 zatim potrošnja domaćinstava je u porastu dok je u poslovnim investicijama zabeležen pad kao i u ličnim dohocima gde je ostvaren pad od 0.3 pc. Ipak, neki ekonomisti izražavaju zabrinutost zbog oštrog pada u poslovnim investicijama kako to može da bude indikator poslovne klime.

  GBP/USD je i tokom današnjeg dana nastavio sa rastom. Na jednočasovnom grafikonu MACD i RSI se nalaze u fazi prekomerne kupovine. Cena se već neko vreme kreće uz gornju Bolindžer traku ne praveći značajniji proboj. Naša preporuka bila bi kupovna pozicija.

  Strategy
  Entry
  1st target
  2nd target
  LONG

  1.58033

  1.58334

  1.58431  S&P 500 je tokom evropskog trgovanja oscilirao. Na jednočasovnom grafikonu MACD se nalazi u fazi prekomerne kupovine dok RSI oscilira u silaznom trendu.Cena je došla do srednje Bolindžer trake što može da signalizira dalji pad cene. Naša preporuka bila bi prodajna pozicija.

  Strategy
  Entry
  1st target
  2nd target
  SHORT
  1367.12
  1364.30
  1362.11Arhiva

Banke:online/

Sve informacije o bankama i njihovoj ponudi, predstavljenje na ovom sajtu, su informativnog karaktera i neobavezujuće u bilo kom pogledu. Dobijene su iz medija, kao i javno dostupnih informativnih sredstava pojedinih banaka (web prezentacije, štampani i ostali propagandni materijal). S obzirom da, od momenta preuzimanja do momenta objavljivanja, može doći do zastarevanja, Vlasnik portala Banke ONLINE ne odgovara za tačnost objavljenih informacija.