Pratite Banke:online i na Twitteru

Devizna i dinarska štednja

Štednja u ovom smislu predstavlja čuvanje novčanih sredstava na računima banke u dogovorenom vremenskom periodu, za koje vreme banka ima pravo raspolaganja tim novcem, a za to pravo isplaćuje korisniku određenu naknadu - kamatu na štednju. Prema današnjim uslovima na tržištu štednja u banci je najsigurnija investicija, posebno od kada je usvojen Zakon o osiguranju depozita u kom je promenjena i visina osiguranog iznosa koja iznosi 50.000 evra.

Razlikuju se štednja po viđenju i oročena štednja.

Štednja po viđenju predstavlja vid polaganja depozita pri kojem je korisniku ove usluge u svakom trenutku sav položeni novac na raspolaganju. Dakle, nema rokova dospeća kamata, niti postoji bilo kakvo ograničenje u korišćenju sredstava na računu. Kamata se kod ove vrste štednje obračunava na kraju kalendarske godine.

Sa druge strane, oročena štednja podrazumeva jasno definisano trajanje polaganja depozita. Svakako da je moguće razročavanje sredstava, ukoliko se javi potreba za njima, ali se u momentu razročavanja sredstava primenjuje obračunavanje kamate za štednju po viđenju, koja je uvek drugačija (niža) od one za oročavanje sredstava. U zavisnosti od banke do banke, procedura razoročavanja može biti momentalna, ali može trajati i do nekoliko dana, a uglavnom je neophodno popuniti zahtev za oročenje, koji se dobija u samoj banci.

Fizička lica

Izaberite vrstu štednje:
Broj
oročena 410
po viđenju 188
Ukupno 598

Pravna lica

Izaberite vrstu štednje:
Broj
oročena 60
po viđenju 35
Ukupno 95

Specijalne ponude banaka

Naziv proizvoda Banka Vrsta proizvoda
Cvrčak štednja u EUR Komercijalna Banka A.D. oročena
Cvrčak štednja u USD Komercijalna Banka A.D. oročena
Devizna štednja- Hypoland klub Hypo Alpe-Adria Bank A.D. oročena
Progresivna štednja na 24 meseca Societe Generale banka Srbija A.D. Beograd oročena
Progresivna štednja na 36 meseci Societe Generale banka Srbija A.D. Beograd oročena
Alpha Bebin prvi štedni račun u EUR Alpha Bank Srbija A.D. oročena
Alpha dečji štedni račun u EUR Alpha Bank Srbija A.D. oročena
Devizna oročena štednja u eur - fiksne ks Credy Banka oročena
Piraeus 30 štednja Piraeus Bank AD Beograd oročena
Piraeus unapred štednja Piraeus Bank AD Beograd oročena

Anketa

Banke:online/

Sve informacije o bankama i njihovoj ponudi, predstavljenje na ovom sajtu, su informativnog karaktera i neobavezujuće u bilo kom pogledu. Dobijene su iz medija, kao i javno dostupnih informativnih sredstava pojedinih banaka (web prezentacije, štampani i ostali propagandni materijal). S obzirom da, od momenta preuzimanja do momenta objavljivanja, može doći do zastarevanja, Vlasnik portala Banke ONLINE ne odgovara za tačnost objavljenih informacija.