Pratite Banke:online i na Twitteru

Blic novosti iz banaka /

Liberalizacijom Zakona o radu investicionih fondova otvorena je mogućnost za ulaganje na svetskim berzama

 
// 2012-08-02 14:17:08

Novim Zakonom o investicionim fondovima država je omogućila priliku fondovima u Srbiji da 100% imovine kojom upravljaju investiraju u zemlje Evropske Unije i OECD-a. Posle skoro nepunih godinu dana od primene novih propisa građani Srbije, tj. investitori, i dalje su vrlo oprezni kada je u pitanju investiranje viška novčanih sredstava, pokazala je analiza DZU Ilirika.

Analizirajući nivo informisanosti investitora u Srbiji, rezulatati su pokazali da među srpskim investitorima postoji potreba za većom informisanošću o pozitivnim signalima iz globalnog okruženja, za većom uključenošću u procese globalizacije finansijskih i investicionih tokova, kao i u alternative za ostvarivanje profita.

Vlada Republike Srbije je novim Zakonom o investicionim fondovima otvorila mogućnost da se 100% imovine ulaže u zemlje Evropske Unije i OECD-a.

„Na tim berzama postoje hartije od vrednosti koje su direktno vezane za kretanje indeksa tržišta u razvoju. Ulaganjem u takve hartije od vrednosti, ekonomska situacija u zemljama u razvoju permanentno je u fokusu interesovanja portfolio mendžera u investicionim fondovima,“ izjavio je Igor Popović, glavni portfolio menadžer DZU Ilirika.

Liberalizacijom zakona o radu investicionim fondovima, stvorile su se nove mogućnosti za realizaciju viših prinosa nego što su imali ranije s obzirom da su domaća finansijska tržišta plitka i nerazvijena. Time se interesovanje za brzorastuća tržišta znatno povećalo, a atraktivne turističke destinacije kao što su Filipini danas možemo posmatrati i kao povoljnu destinaciju za investiranje.

Tako je nedavno rejting agencija S&P podigla kreditni rejting Filipina što je dovelo ovu ostrvsku zemlju na korak do ostvarenja dugogodišnjeg cilja da postanu još atraktivnija destinacija za investicije. S&P je podigao rejting sa BB na BB+ što je najveći nivo od 2003. godine. Kako tvrdi ova agencija, poboljšanje rejtinga usledilo je usled vidnog poboljšanja stanja u javnim finansijama tokom prethodnog perioda. Filipinski zvaničnici očekuju da će bolji kreditni rejting pomoći Filipinima da privuku više stranih investitora što je ključno za privredni rast.

Onaj ko je prepoznao na vreme šanse koje nude ovakve destinacije mogao je da ostvari profit. Tako su na primer portfolio menadžeri investicionog fonda Ilirika Global iz Beograda ostvarili solidan prinos od 9.4% ulaganjem u akcije investicionih fondova na Njujurškoj berzi koje prate berzanski indeks Filipina u prethodna dva meseca. Prinos je bio veći nego da je ulagano na američke i evropske berze ili da je ulagano na berzi u Srbiji gde je Belex15 u julu pao za 0.12%. Pored toga, ceo region jugoistočne Azije, naročito Tajland i Malezija, za Iliriku je predstavljao povoljno investiciono okruženje.

Naravno, globalizacija ima i drugu stranu priče. Rizici koji proizilaze iz globalne ekonomske krize učinile su sve zemlje manje ili više ranjive na eksterne šokove. Ta osetljivost se mora uzeti u obzir prilikom donošenja investicionih odluka i zbog toga se snažno preporučuje konsultacija sa investicionim analitičarima koji svakodnevno prate ekonomska dešavanja u celom svetu.

Izvor: Ilirika

0 0
Ako želite možete ostaviti komentar na ovaj članak.

Anketa

Nema komentara

Ako želite možete ostaviti komentar
Vesti

Povezani članci

Novosti iz banaka

Najčitanije vesti

Najtraženiji bankarski proizvodi

01. Devizna postepena štednja
02. Gotovinski Hipotekarni Krediti
03. Devizna štednja- Hypoland klub
04. Intesa Osnovni tekući račun
05. Potrošački krediti sa deviznom klauzulom za ostale građane

Poslednji komentari

Jasmina Radić: SGB je definitivno najgora banka i najgore poslovanje SGB banke... Ne ljubaznost im je na prvom mestu,osoblje im jako drsko prema klijentu... Sto dalje od ove banke. /Detaljnije/

Nikola S: Kao da u Zakonu o Narodnoj banci ne postoje i drugi članovi sem čl. 3 (stabilnost cena) na koji se stalno pozivaju iz Narodne banke. Postoje i članovi 4, 14, 43-45 koji govore o stabilnosti kursa dinara. Postavlja se pitanje stabilnosti u odnosu na šta. Tu dolaze do izražaja prirodni zakoni, jer je u svesti većine evropljana EURO mera stabilnosti. To je naravno objašnjivo veličinom ekonomije, odnosno vrednosti koju pokriva ta valuta. Zbog toga kurs dinara nije nikakva nauka niti ima potrebe za fingiranjem tržišnog određivanja kursa dinara u odnosu na euro. Narodna banka ima dovoljne devizne rezerve (tri puta veće od količine dinara u opticaju) da slobodno može da kaže da će /u narednih 10 godina/ otkupljivati euro za 119,50 dinara, a prodavati ga za 120,50. Učesnici na finansijskom tržištu ne moraju trgovati preko Narodne banke, to mogu da rade i između sebe po bilo kom kursu koji im se isplati. /Detaljnije/

Ivica Maričić: Korisnik sam kredita Findomestik banke u Novom Sadu i vrlo sam se iznenadio kada sam u suboru hteo da rešim problem sa kreditom, naletim na zatvorena vrata. Godinama sam član banke Inteza i nikada sa njima nisam imao takvih problema (moram da čekam ponedeljak).Shvatam da je po sredi mera štednje ali isto tako znam da su banke tu radi nas a ne mi radi njih.Takođe, kada treba naplatiti neku sitnu kamatu vrlo su revnosni . . . /Detaljnije/

Ma da: Verovatno najgora banka na svetu... Sada sam srecno razveden od nje. Osoblje katastrofa, usluge katastrofa, prevare i laz na visokom nivou, otimacina i kada spavas. Ja sam sa njima vodio rat, jer su prekrsili ugovor o koriscenju kreditne kartice, ukljucio u pricu Narodnu banku Srbije koja je na kraju bezuslovno stala u odbranu SGB (onaj famozni centar za zastitu korisnika finansijskih usluga - sve sami polupismeni trutovi koji su dobili drzavni posao) i pored svih dostavljenih neoborivih dokaza. Kazu u centru, SGB je u pravu, a vi ako zelite mozete nam podneti zahtev za posredovanje.... o kakvom posredovanju trutovi govore kada su vec bezuslovno stali u odbranu banke? Ja se pitam ko upravlja finansijama u Srbiji, NBS ili privatne banke? /Detaljnije/

Željko: godinama sam stedisa EFG banke i veoma sam zadovoljan /Detaljnije/

Banke:online/

Sve informacije o bankama i njihovoj ponudi, predstavljenje na ovom sajtu, su informativnog karaktera i neobavezujuće u bilo kom pogledu. Dobijene su iz medija, kao i javno dostupnih informativnih sredstava pojedinih banaka (web prezentacije, štampani i ostali propagandni materijal). S obzirom da, od momenta preuzimanja do momenta objavljivanja, može doći do zastarevanja, Vlasnik portala Banke ONLINE ne odgovara za tačnost objavljenih informacija.