Pratite Banke:online i na Twitteru

Saveti i edukacija Narodne Banke Srbije /

Dozvoljeno prekoračenje po tekućem računu

 
// 2009-09-03 14:10:47

Minus po tekućem računu predstavlja najskuplju pozajmicu i upravo zbog toga bi ga trebalo koristiti samo u krajnjoj nuždi i u što kraćem vremenskom periodu.

Kako bi se uporedila povoljnost minusa po tekućem računu i ostalih finansijskih proizvoda trebalo bi uporediti efektivne kamatne stope za pojedine proizvode.
Efektivna kamatna stopa (EKS) je kamatna stopa koja, pored nominalne kamatne stope (redovne kamatne stope), uključuje i sve druge naknade i troškove koje vam davalac kredita zaračunava.

EKS daje informaciju o stvarnoj ceni kredita, tj. pokazuje koliko će korisnika koštati kredit ili, u ovom slučaju korišćenje dozvoljenog minusa.

Građani često iskoriste dozvoljeni minus, a zatim duži vremenski period ne izmiruju svoju obavezu i iz tog razloga uvek plaćaju kamatu na ukupan dug (minus). U slučajevima korišćenja kreditnih kartica ili gotovinskih kredita je razlika u tome što postoji obaveza mesečne otplate duga (glavnice).

Uglavnom se korišćenje dozvoljenog minusa čini kao neizbežno, bitno je naglasiti da se prednost korišćenja minusa oseti samo kada se prvi put iskoristi, dok troškovi predstavljaju dodatni teret za kućni budžet ukoliko se pozajmica blagovremeno ne izmiri.

Pogrešnu sliku u ovom slučaju stvara i to što se odobrena pozajmica prikazuje kao „raspoloživa sredstva“, jer se na taj način korisniku tekućeg računa stvara utisak da i ovaj deo sredstava ima na svom računu. Iako to u stvari predstavlja zbir sredstava na računu i odobrene pozajmice koja se mora vratiti zajedno sa kamatom.

Često dolazi do prelaska iz dozvoljenog u nedozvoljeni minus čiji su uslovi i troškovi još nepovoljniji jer se na iznos nedozvoljenog minusa plaća zatezna kamata veća od redovne kamate.
 

Izvor: Narodna banka Srbije

0 0
Ako želite možete ostaviti komentar na ovaj članak.

Anketa

1 komentara

  • vesna dragojevic // 05.04.2010.

    Imala sam pozajmicu kod hypo banke koja mi je istekla, nije mi se produzila jer nisam imala redovna primanja u posljednjih mjesec dana.Jedan dio sam otplatila dok mi je ostao odredjeni iznos u minusu.Zanima me da li moram da taj iznos isplatim odmah ili mi ostaje neki odredjeni period placanja .Hvala unaprijed!

    6.0 (6)

Ako želite možete ostaviti komentar
Vesti

Povezani članci

Novosti iz banaka

Najčitanije vesti

Najtraženiji bankarski proizvodi

01. Devizna postepena štednja
02. Gotovinski Hipotekarni Krediti
03. Devizna štednja- Hypoland klub
04. Intesa Osnovni tekući račun
05. Potrošački krediti sa deviznom klauzulom za ostale građane

Poslednji komentari

Jasmina Radić: SGB je definitivno najgora banka i najgore poslovanje SGB banke... Ne ljubaznost im je na prvom mestu,osoblje im jako drsko prema klijentu... Sto dalje od ove banke. /Detaljnije/

Nikola S: Kao da u Zakonu o Narodnoj banci ne postoje i drugi članovi sem čl. 3 (stabilnost cena) na koji se stalno pozivaju iz Narodne banke. Postoje i članovi 4, 14, 43-45 koji govore o stabilnosti kursa dinara. Postavlja se pitanje stabilnosti u odnosu na šta. Tu dolaze do izražaja prirodni zakoni, jer je u svesti većine evropljana EURO mera stabilnosti. To je naravno objašnjivo veličinom ekonomije, odnosno vrednosti koju pokriva ta valuta. Zbog toga kurs dinara nije nikakva nauka niti ima potrebe za fingiranjem tržišnog određivanja kursa dinara u odnosu na euro. Narodna banka ima dovoljne devizne rezerve (tri puta veće od količine dinara u opticaju) da slobodno može da kaže da će /u narednih 10 godina/ otkupljivati euro za 119,50 dinara, a prodavati ga za 120,50. Učesnici na finansijskom tržištu ne moraju trgovati preko Narodne banke, to mogu da rade i između sebe po bilo kom kursu koji im se isplati. /Detaljnije/

Ivica Maričić: Korisnik sam kredita Findomestik banke u Novom Sadu i vrlo sam se iznenadio kada sam u suboru hteo da rešim problem sa kreditom, naletim na zatvorena vrata. Godinama sam član banke Inteza i nikada sa njima nisam imao takvih problema (moram da čekam ponedeljak).Shvatam da je po sredi mera štednje ali isto tako znam da su banke tu radi nas a ne mi radi njih.Takođe, kada treba naplatiti neku sitnu kamatu vrlo su revnosni . . . /Detaljnije/

Ma da: Verovatno najgora banka na svetu... Sada sam srecno razveden od nje. Osoblje katastrofa, usluge katastrofa, prevare i laz na visokom nivou, otimacina i kada spavas. Ja sam sa njima vodio rat, jer su prekrsili ugovor o koriscenju kreditne kartice, ukljucio u pricu Narodnu banku Srbije koja je na kraju bezuslovno stala u odbranu SGB (onaj famozni centar za zastitu korisnika finansijskih usluga - sve sami polupismeni trutovi koji su dobili drzavni posao) i pored svih dostavljenih neoborivih dokaza. Kazu u centru, SGB je u pravu, a vi ako zelite mozete nam podneti zahtev za posredovanje.... o kakvom posredovanju trutovi govore kada su vec bezuslovno stali u odbranu banke? Ja se pitam ko upravlja finansijama u Srbiji, NBS ili privatne banke? /Detaljnije/

Željko: godinama sam stedisa EFG banke i veoma sam zadovoljan /Detaljnije/

Banke:online/

Sve informacije o bankama i njihovoj ponudi, predstavljenje na ovom sajtu, su informativnog karaktera i neobavezujuće u bilo kom pogledu. Dobijene su iz medija, kao i javno dostupnih informativnih sredstava pojedinih banaka (web prezentacije, štampani i ostali propagandni materijal). S obzirom da, od momenta preuzimanja do momenta objavljivanja, može doći do zastarevanja, Vlasnik portala Banke ONLINE ne odgovara za tačnost objavljenih informacija.