Pratite Banke:online i na Twitteru

Blic novosti iz banaka /

UniCredit banka - Bankarstvo u centralnoj i Istočnoj Evropi (CIE)

 
// 2009-11-10 14:28:03

Bankarstvo u centralnoj i Istočnoj Evropi (CIE) – izbalansiran “apetit za rizikom” presudan za pobedu 

• Raspoloženje je pozitivno, iako je za potpuni oporavak od krize potrebno vreme
• Kreditni kvalitet ostaje glavno ograničenje za kreditiranje
• UniCredit Grupa uživa prednosti od diversifikacije poslovanja
• Potpuni oporavak bankarskog poslovanja najverovatnije će početi od 2011,dok će dugoročne perspektive za bankarstvo u CIE ostati netaknute


“Za potpuni oporavak od krize je potrebno vreme, ali zainteresovanost banaka u CIE definitivno postoji, a naša posvećenost ovom regionu se pokazala kao prava strategija,” izjavio je Federiko Giconi, direktor bankarske Divizije CIE Bank Austrije, u vezi sa nedavnim bankarskim istraživanjem UniCredit Grupe. “Dobra vest je da će većina zemalja u ovom regionu u 2010. godini zabeležiti pozitivan rast. Međutim, rast će i dalje biti ispod dugoročnih mogućnosti i potvrđena je jaka regionalna diferencijacija,” dodala je Debora Revoltela, direktorka strateških analiza UniCredit Grupe za region CIE.

Zemlje centralne Evrope kao što su Poljska, Republika Češka ili Slovačka imaju bolju perspektivu za oporavak. Turska, na koju je globalna kriza likvidnosti uticala u manjoj meri će se povratiti brzo, dok će Rusija imati koristi od oporavka cena nafte i sirovina, pre nego od jakih fiskalnih podsticaja. Zemlje jugoistočne Evrope i zemlje Baltika će ostati u recesiji u 2010, sa potrebom za dodatnim rebalansom. Ukrajina i Kazahstan, kao i Rusija, će zabeležiti pozitivan rast, ali će im biti potrebno vreme da se u potpunosti prilagode i iskoriste svoj potencijal.

Prema prognozi analitičara UniCredit Grupe, oporavak bankarskog poslovanja će najverovatnije otpočeti u 2011. “UniCredit Grupa je dobro pripremljena za iskorak napred,” kaže Federiko Giconi. “Jasno je da je Grupa imala koristi od diversifikacije, a poslovanje u regionu CIE na kraju 2008, je činilo oko 12% ukupne bankarske aktive. Najavljeno povećanje kapitala koje će biti sprovedeno na tržištu će dodatno ojačati poziciju Grupe, dajući joj više prostora za rast.”
­­­­­
Diversifikacija je takođe u korelaciji sa dobrim pristupom finansijskim sredstvima, u periodu kada dostupnost i troškovi finansiranja, osim izbalansiranog „apetita za rizikom“ ostaju ključne konkurentske prednosti za banke u regionu.

Analitičari UniCredit Grupe, nakon pada ukupnog kreditiranja u iznosu od 5% u 2009, za region CIE u 2010. prognoziraju rast kreditiranja od 8%, s tim da će oporavak otpočeti u oblasti korporativnog bankarstva.

Nakon nekih korekcija u 2009. i u prvom delu 2010, analitičari očekuju da će se odnos kredita i depozita postepeno povećavati tokom vremena. "Proces uravnoteženja će se  nastaviti i već je izraženiji u onim zemljama koje su imale veći jaz u pogledu domaćeg finansiranja, dok je manje izražen i možda čak i kontraproduktivan u drugim zemljama" kazala je Revoltela. "Pored strategija koje se odnose na kreditiranje stanovništva, potrebno je više diversifikacije u ukupnom poslovanju."

Sada, kada je kriza likvidnosti završena, kreditni kvalitet ostaje ključni izazov. Profitabilnost će morati da računa na strukturalno više troškove rizika kroz ciklus, ali će imati koristi od uže strukture troškova. Kriza je ubrzala uvođenje mera koje se odnose na ekonomičnost troškova u celom svetu, a ni bankarstvo u CIE nije izuzeto. Neke stavke od prošle godine, po pitanju mreže ili troškova plate, sad bi mogle biti uravnotežene. Profitabilnost će verovatno ostati na nižem nivou u naredne dve godine, uglavnom zbog uticaja većih rezervisanja usled loših kredinih plasmana, uz najverovatniji gubitak na nivou bankarskog sistema u periodu između 2009. i 2010. u zemljama kao što su Rusija, Ukrajina, Kazahstan i baltičke zemlje.

"Međutim, izuzetno je važno imati na umu da se u trenutnom okruženju postignuti rezultati različitih tipova banaka na istom tržištu mogu široko razlikovati, jer profitabilnost u velikoj meri zavisi od kvaliteta bankarskog portfolija i troškova rizika svake pojedine banke ", kaže Revoltela.
U ovakvom okviru, ovo će verovatno biti ključne godine za promenu pozicija i strategija banaka u regionu CIE. Konkurentsko okruženje koje karakterišu stalne promene takođe nudi niz mogućnosti. Pod uslovom da imaju izbalansiran „apetit za rizikom“, međunarodne banke aktivne u regionu – naročito vrhunski igrači - mogu ojačati svoju poziciju, oslanjajući se na postojeću mrežu i na bolji pristup međunarodnim izvorima finansiranja. U nekim zemljama kriza stvara prostor za repozicioniranje. Igrači koji nisu fokusirani na lokalno tržište mogu izaći sa istog, što bi otvorilo mogućnost za nove igrače da uđu na tržište. Sve u svemu, analitičari UniCredit Grupe očekuju da će kao pobednici izaći ili novi igrači koji tek ulaze na tržište ili međunarodni igrači koji već imaju razvijeno poslovanje u regionu, pod uslovom da imaju sposobnost da pokažu izbalansiran „apetit za rizikom“ i da iskoriste sopstvenu snagu.

O UniCredit Grupi

UniCredit Grupe je najveća međunarodna bankarska grupacija u regionu centralne i istočne Evrope (CIE), koja posluje u 22 evropske zemlje i broji oko 168 hiljada zaposlenih i oko 10.000 ekspozitura. UniCredit Grupa u regionu CIE posluje u sledećim zemljama: Azerbejdžanu, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Republici Češkoj, Estoniji, Mađarskoj, Letoniji, Litvaniji, Kazahstanu, Kirgistanu, Poljskoj, Rumuniji, Rusiji, Srbiji, Slovačkoj, Sloveniji, Turskoj i Ukrajini.

Izvor: UniCredit banka

0 0
Ako želite možete ostaviti komentar na ovaj članak.

Anketa

Nema komentara

Ako želite možete ostaviti komentar




Vesti

Povezani članci

Novosti iz banaka

Najčitanije vesti

Najtraženiji bankarski proizvodi

01. Devizna postepena štednja
02. Gotovinski Hipotekarni Krediti
03. Devizna štednja- Hypoland klub
04. Intesa Osnovni tekući račun
05. Potrošački krediti sa deviznom klauzulom za ostale građane

Poslednji komentari

Jasmina Radić: SGB je definitivno najgora banka i najgore poslovanje SGB banke... Ne ljubaznost im je na prvom mestu,osoblje im jako drsko prema klijentu... Sto dalje od ove banke. /Detaljnije/

Nikola S: Kao da u Zakonu o Narodnoj banci ne postoje i drugi članovi sem čl. 3 (stabilnost cena) na koji se stalno pozivaju iz Narodne banke. Postoje i članovi 4, 14, 43-45 koji govore o stabilnosti kursa dinara. Postavlja se pitanje stabilnosti u odnosu na šta. Tu dolaze do izražaja prirodni zakoni, jer je u svesti većine evropljana EURO mera stabilnosti. To je naravno objašnjivo veličinom ekonomije, odnosno vrednosti koju pokriva ta valuta. Zbog toga kurs dinara nije nikakva nauka niti ima potrebe za fingiranjem tržišnog određivanja kursa dinara u odnosu na euro. Narodna banka ima dovoljne devizne rezerve (tri puta veće od količine dinara u opticaju) da slobodno može da kaže da će /u narednih 10 godina/ otkupljivati euro za 119,50 dinara, a prodavati ga za 120,50. Učesnici na finansijskom tržištu ne moraju trgovati preko Narodne banke, to mogu da rade i između sebe po bilo kom kursu koji im se isplati. /Detaljnije/

Ivica Maričić: Korisnik sam kredita Findomestik banke u Novom Sadu i vrlo sam se iznenadio kada sam u suboru hteo da rešim problem sa kreditom, naletim na zatvorena vrata. Godinama sam član banke Inteza i nikada sa njima nisam imao takvih problema (moram da čekam ponedeljak).Shvatam da je po sredi mera štednje ali isto tako znam da su banke tu radi nas a ne mi radi njih.Takođe, kada treba naplatiti neku sitnu kamatu vrlo su revnosni . . . /Detaljnije/

Ma da: Verovatno najgora banka na svetu... Sada sam srecno razveden od nje. Osoblje katastrofa, usluge katastrofa, prevare i laz na visokom nivou, otimacina i kada spavas. Ja sam sa njima vodio rat, jer su prekrsili ugovor o koriscenju kreditne kartice, ukljucio u pricu Narodnu banku Srbije koja je na kraju bezuslovno stala u odbranu SGB (onaj famozni centar za zastitu korisnika finansijskih usluga - sve sami polupismeni trutovi koji su dobili drzavni posao) i pored svih dostavljenih neoborivih dokaza. Kazu u centru, SGB je u pravu, a vi ako zelite mozete nam podneti zahtev za posredovanje.... o kakvom posredovanju trutovi govore kada su vec bezuslovno stali u odbranu banke? Ja se pitam ko upravlja finansijama u Srbiji, NBS ili privatne banke? /Detaljnije/

Željko: godinama sam stedisa EFG banke i veoma sam zadovoljan /Detaljnije/

Banke:online/

Sve informacije o bankama i njihovoj ponudi, predstavljenje na ovom sajtu, su informativnog karaktera i neobavezujuće u bilo kom pogledu. Dobijene su iz medija, kao i javno dostupnih informativnih sredstava pojedinih banaka (web prezentacije, štampani i ostali propagandni materijal). S obzirom da, od momenta preuzimanja do momenta objavljivanja, može doći do zastarevanja, Vlasnik portala Banke ONLINE ne odgovara za tačnost objavljenih informacija.