Pratite Banke:online i na Twitteru

Istraživanja portala Banke:online /

Novogodišnje promene kursa

 
// 2009-12-01 10:33:01

Predpraznično vreme donosi dobro raspoloženje koje rezultira i kupovnom groznicom ali i specifičnostima u pogledu kretanja kursa koje mogu bitno uticati na našu kupovnu moć.

Prognozu kretanja kursa u narednom, predprazničnom periodu nezahvalno je davati i niko sa sigurnošću ne može tačno tvrditi na kom nivou će se kretati kurs dinara

Oscilacije postoje i već sada je izvesno da su one značajnije i u većoj meri zastupljene u odnosu na prethodne periode u ovoj godini. Na osnovu istraživanja i analiza tržišnih kretanja, tim Banke:Online predviđa da će se kurs kretati na nivou 95,00 – 96,00 u poslednjoj sedmici ove godine.

Poslednjih par sedmica došlo je do značajnijih promena u kursu dinara u odnosu na period tokom leta i početkom jeseni i iz tih razloga navodimo neke faktore koji mogu bitno uticati na kretanje kursa u pretprazničnom periodu:

 • Pre svega treba istaći aktivnosti italijanske kompanije Fiat, na osnovu  informacija iz Ministarstva ekonomije, koja u narednom periodu ima obavezu uplaćivanja prve tranše od 100 miliona evra u narednih par nedelja, koji u slučaju konverzije može ozbiljno da pomogne domaćoj valuti.
   
 • Ukidanje viza bi takođe moglo uticati na porast potražnje stranih valuta zbog mogućnosti odlaska većeg broja građana Srbije u zapadne zemlje u vreme praznika iz razloga povećanja pogodnih turističkih prilika i ponuda.
   
 • Aktivnosti NBS svakako imaju uticaj na kretanje kursa dinara. Monetarna politika teži pravcu relaksacije kako bi pomogla domaćoj privredi. To znači smanjenje referentne kamatne stope i oslobađanje domaće valute od rezervisanja kako bi se povećala likvidnost i nove investicije. Automatski odogovor bi bio u jačanju evra. Na ovaj način NBS smanjuje mogućnost kontrolisanja kursa dinara i svakom novom odlukom u pravcu relaksacije monetarne politike blago utiče na njegovo slabljenje.
   
 • Navešćemo i mogućnost koja je prehnodnih godina značajno uticala na odnos evra prema dinaru i konstantno uticalo na jačanje ove valute, a to je spoljnotrgovinski deficit. U 2008. godini imali smo nešto preko 8 milijardi evra spoljnotrgovinskog deficita, dok je zaključno sa septembrom ove godine na nivou od oko 3,7 milijardi evra. Ovakvo smanjenje spoljnotrgovinskog deficita prouzrokovano je pre svega smanjenjem uvoza za više od 50% a ne povećanjem izvoza. Ovakav, manji deficit više nema snage da konstantno pomera kurs na gore. Neosporno je da se mnoge obaveze ostavljaju za kraj godine i iz tog raloga očekujemo nešto veću zainteresovanost privrede za kupovinu deviza.

  Dalja kretanja kursa dinara uslovljena su svim gore navedenim faktorima. Konkretne tendecije i jačine kretanja kursa će biti uslovljenje miksom istih i njihovom snagom u datom momentu.
0 0
Ako želite možete ostaviti komentar na ovaj članak.

Anketa

2 komentara

 • libor sionko // 06.12.2009.

  ...verovali mi ili ne, i ovaj naš dinar je pod uticajem tržišnih uslova, tj. visini ponude i tražnje, pa je njegov nivo opredeljen mnogim faktorima. Ovde vidim nekoliko faktora od uticaja, i sa tim se slažem, ali postoje sigurno još mnogi koji će ga "pogurati" na neku stranu. Ovo da mere NBS utiču na kretanje kursa mi je posebno zanimljivo, posebno posle intervencije u petak. NBS svojim merama monetarne politike indirektno utiče na odnos EURRSD i one se nekad manifestuju sa manjim ili većim dilejom, ali kada je reč o konkretnoj intervenciji nema sumlje u instant uticaj... Narodna banka nije uticala intervencijom na kretanje kursa od februara, ali se sada javila kako bi obuzdala jačanje evra, koje je primetno poslednjih par nedelja (u NBS kažu da se troše velike devize za nabavku energenata). Postavlja se pitanje koliko oni jako žele da brane dinar. Moje mišljenje je da je više pitanje koliki će uticaj na njih imati veliki sistemi i koji se nalaze na strani uvoza, tj. na strani kojoj odgovara jak dinar...Ostaje nam da vidimo šta će se dešavati narednih dana i da li će za jak dinar biti neophodna intervencija, ili će se on sam za to izboriti zahvaljujući faktorima koji su na njegovoj strani.

  10.0 (2)
 • Vitomir // 11.12.2009.

  Zanimljiva je ova konstatacija vezano za velike sisteme, jer sam upravo čitao u Presu kako pojedinci ističu da žele jači dinar iz razloga što beleže velike gubitke sa njegovim slabljenjem. Na udaru su Telekom, uvoznici, Đilas žali za većim brojem izgubljenih vrtića usled pada dinara... A svi oni zaboravljaju izvoznike, za koje baš premijer Cvetković kaže da zaslužuju veću pažnju. Bojim se da im pažnja u pogledu jačeg dinara nikako ne ide u prilog. Sve ekonomije koje žele povećanje izvoza moraju da računaju na slabiju domaću valutu....

  7.0 (3)

Ako želite možete ostaviti komentar
Kalkulator kredita

Kursna lista


Vesti

Povezani članci

Novosti iz banaka

Najčitanije vesti

Najtraženiji bankarski proizvodi

01. Devizna postepena štednja
02. Gotovinski Hipotekarni Krediti
03. Devizna štednja- Hypoland klub
04. Intesa Osnovni tekući račun
05. Potrošački krediti sa deviznom klauzulom za ostale građane

Poslednji komentari

Jasmina Radić: SGB je definitivno najgora banka i najgore poslovanje SGB banke... Ne ljubaznost im je na prvom mestu,osoblje im jako drsko prema klijentu... Sto dalje od ove banke. /Detaljnije/

Nikola S: Kao da u Zakonu o Narodnoj banci ne postoje i drugi članovi sem čl. 3 (stabilnost cena) na koji se stalno pozivaju iz Narodne banke. Postoje i članovi 4, 14, 43-45 koji govore o stabilnosti kursa dinara. Postavlja se pitanje stabilnosti u odnosu na šta. Tu dolaze do izražaja prirodni zakoni, jer je u svesti većine evropljana EURO mera stabilnosti. To je naravno objašnjivo veličinom ekonomije, odnosno vrednosti koju pokriva ta valuta. Zbog toga kurs dinara nije nikakva nauka niti ima potrebe za fingiranjem tržišnog određivanja kursa dinara u odnosu na euro. Narodna banka ima dovoljne devizne rezerve (tri puta veće od količine dinara u opticaju) da slobodno može da kaže da će /u narednih 10 godina/ otkupljivati euro za 119,50 dinara, a prodavati ga za 120,50. Učesnici na finansijskom tržištu ne moraju trgovati preko Narodne banke, to mogu da rade i između sebe po bilo kom kursu koji im se isplati. /Detaljnije/

Ivica Maričić: Korisnik sam kredita Findomestik banke u Novom Sadu i vrlo sam se iznenadio kada sam u suboru hteo da rešim problem sa kreditom, naletim na zatvorena vrata. Godinama sam član banke Inteza i nikada sa njima nisam imao takvih problema (moram da čekam ponedeljak).Shvatam da je po sredi mera štednje ali isto tako znam da su banke tu radi nas a ne mi radi njih.Takođe, kada treba naplatiti neku sitnu kamatu vrlo su revnosni . . . /Detaljnije/

Ma da: Verovatno najgora banka na svetu... Sada sam srecno razveden od nje. Osoblje katastrofa, usluge katastrofa, prevare i laz na visokom nivou, otimacina i kada spavas. Ja sam sa njima vodio rat, jer su prekrsili ugovor o koriscenju kreditne kartice, ukljucio u pricu Narodnu banku Srbije koja je na kraju bezuslovno stala u odbranu SGB (onaj famozni centar za zastitu korisnika finansijskih usluga - sve sami polupismeni trutovi koji su dobili drzavni posao) i pored svih dostavljenih neoborivih dokaza. Kazu u centru, SGB je u pravu, a vi ako zelite mozete nam podneti zahtev za posredovanje.... o kakvom posredovanju trutovi govore kada su vec bezuslovno stali u odbranu banke? Ja se pitam ko upravlja finansijama u Srbiji, NBS ili privatne banke? /Detaljnije/

Željko: godinama sam stedisa EFG banke i veoma sam zadovoljan /Detaljnije/

Banke:online/

Sve informacije o bankama i njihovoj ponudi, predstavljenje na ovom sajtu, su informativnog karaktera i neobavezujuće u bilo kom pogledu. Dobijene su iz medija, kao i javno dostupnih informativnih sredstava pojedinih banaka (web prezentacije, štampani i ostali propagandni materijal). S obzirom da, od momenta preuzimanja do momenta objavljivanja, može doći do zastarevanja, Vlasnik portala Banke ONLINE ne odgovara za tačnost objavljenih informacija.