Pratite Banke:online i na Twitteru

Šifre Plaćanja /

Praćenje inflacije, rast cena na malo, kretanje kursa , praktični saveti za privredu

 
// 2010-01-13 11:57:17

Preduzeća, odnosno njihovi menadžeri bi trebali biti dobro informisani o trenutnim tržišnim vrednostima i ostalim ekonomskim trendovima, ujedno i podučeni kako oni međusobno korespondiraju i gde bi na osnovu tih analiza bili neki budući trendovi, da procene i ponašaju u skladu sa tendencijama.

Za preduzeća je od izuzetnog značaja da njihovi menadžeri razumeju i posmatraju kretanje inflacije, devizni kurs, kapitalne investicije i druge ekonomske karakteristike monetarnog sistema, kako bi reagovali na njih i ostvarili pozitivne finanansijske rezultate.

               Inflacija je povezana sa rastom cena na malo i njihove promene su istog intenziteta. Inflacija kao kategorija je neminovna i samo njeno postojanje nam govori da li je privredni sistem kvalitetno podešen ili ne, ali se postavlja pitanje njene visine i do kog nivoa je ona dobrodošla.

U domaćem sistemu se raspravljalo da li će inflacija ostati jednocifrena do kraja 2009. godine što je zadatak i za predstojeću 2010. godinu. Procena za predstojeću 2010.godinu je nivo od oko 6% (predstojeći period će pokazati da li je to optimistična procena). U ovom momentu ne postoje veliki inflatorni pritisci, pa bi se moglo reći da je cilj lako ostvariv ali će to isključivo zavisiti od privrede zemlje i ponašanja konzumenata proizvoda i usluga i javne potrošnje. Početkom 2010. godine, može očekivati jači rast inflacije prouzrokovan rastom kursa a pre svega iz razloga buđenja privrede i ponovnog jačanja negativnog spoljnotrgovinskog bilansa. Trenutno imamo blago slabljenje domaće valute proisteklo iz razloga plaćanja obaveza pravnih lica krajem 2009. godine, pojačanom privrednom aktivnošću firmi koje su uvozno orjentisane i eventualnim hedžovanjem kapitala stranih banaka koje posluju u Srbiji.

Inflacija sa svojim kretanjem korespondira sa cenom deviza odnosno konkretno cenom evra prema srpsko dinaru i sa rastom te valute imamo i povećane inflatorne pritiske. Sa druge strane kako bi se obuzdala inflacija monetarna politika će često tražiti povećanje referentne kamatne stope (koje očekujemo od polovine 2010. godine), kako bi se stimulisala štednja i ograničila potrošnja. Ovo obično dovodi do jačanja domaće valute pa tako i u potpunosti sputava dalji inflatorni bum. Neophodno je posmatrati svaki ovaj agregat u korelaciji sa drugim, jer se dalje ponašanje može tačnije predvideti samo na taj način.

Poslužili bi se citatom gospodina Radovana Jelašića i mislimo da bi rukovodioci preduzeća trebali da usvoje sledeću misao ' Za povoljan ambijent potrebno je, dakle, da privrednici minimiziraju izloženost deviznom riziku i da budu indiferentni prema tome koliki je kurs. Oni moraju da budu svesni da neće moći da povećaju cene za nivo rasta kursa jer kod kuće nema platežno sposobne tražnje, pa pretpostavljam da otuda dolazi i tolika nervoza zbog nedavnog kratkoročnog rasta kursa'.

Kreditna aktivnost će biti smanjena, nešto po uzoru na proteklu godinu ali daleko ispod nivoa 2008.godine. Cena sredstava će zavisiti od kretanja kamata na međunarodnom tržištu depozita (EURIBOR-a i LIBOR-a), a neke projekcije su da bi te kamate mogle početi da rastu krajem tekuće godine što bi direktno uticalo na cenu zaduživanja.

Analitički osvrt na inflaciju, devizni kurs i druge ekonomske varijable pružaćemo Vam na kraju svakog kvartala tekuće godine ...

Nastaviće se ...

 

0 0
Ako želite možete ostaviti komentar na ovaj članak.

Anketa

Nema komentara

Ako želite možete ostaviti komentar
Vesti

Povezani članci

Novosti iz banaka

Najčitanije vesti

Najtraženiji bankarski proizvodi

01. Devizna postepena štednja
02. Gotovinski Hipotekarni Krediti
03. Devizna štednja- Hypoland klub
04. Intesa Osnovni tekući račun
05. Potrošački krediti sa deviznom klauzulom za ostale građane

Poslednji komentari

Jasmina Radić: SGB je definitivno najgora banka i najgore poslovanje SGB banke... Ne ljubaznost im je na prvom mestu,osoblje im jako drsko prema klijentu... Sto dalje od ove banke. /Detaljnije/

Nikola S: Kao da u Zakonu o Narodnoj banci ne postoje i drugi članovi sem čl. 3 (stabilnost cena) na koji se stalno pozivaju iz Narodne banke. Postoje i članovi 4, 14, 43-45 koji govore o stabilnosti kursa dinara. Postavlja se pitanje stabilnosti u odnosu na šta. Tu dolaze do izražaja prirodni zakoni, jer je u svesti većine evropljana EURO mera stabilnosti. To je naravno objašnjivo veličinom ekonomije, odnosno vrednosti koju pokriva ta valuta. Zbog toga kurs dinara nije nikakva nauka niti ima potrebe za fingiranjem tržišnog određivanja kursa dinara u odnosu na euro. Narodna banka ima dovoljne devizne rezerve (tri puta veće od količine dinara u opticaju) da slobodno može da kaže da će /u narednih 10 godina/ otkupljivati euro za 119,50 dinara, a prodavati ga za 120,50. Učesnici na finansijskom tržištu ne moraju trgovati preko Narodne banke, to mogu da rade i između sebe po bilo kom kursu koji im se isplati. /Detaljnije/

Ivica Maričić: Korisnik sam kredita Findomestik banke u Novom Sadu i vrlo sam se iznenadio kada sam u suboru hteo da rešim problem sa kreditom, naletim na zatvorena vrata. Godinama sam član banke Inteza i nikada sa njima nisam imao takvih problema (moram da čekam ponedeljak).Shvatam da je po sredi mera štednje ali isto tako znam da su banke tu radi nas a ne mi radi njih.Takođe, kada treba naplatiti neku sitnu kamatu vrlo su revnosni . . . /Detaljnije/

Ma da: Verovatno najgora banka na svetu... Sada sam srecno razveden od nje. Osoblje katastrofa, usluge katastrofa, prevare i laz na visokom nivou, otimacina i kada spavas. Ja sam sa njima vodio rat, jer su prekrsili ugovor o koriscenju kreditne kartice, ukljucio u pricu Narodnu banku Srbije koja je na kraju bezuslovno stala u odbranu SGB (onaj famozni centar za zastitu korisnika finansijskih usluga - sve sami polupismeni trutovi koji su dobili drzavni posao) i pored svih dostavljenih neoborivih dokaza. Kazu u centru, SGB je u pravu, a vi ako zelite mozete nam podneti zahtev za posredovanje.... o kakvom posredovanju trutovi govore kada su vec bezuslovno stali u odbranu banke? Ja se pitam ko upravlja finansijama u Srbiji, NBS ili privatne banke? /Detaljnije/

Željko: godinama sam stedisa EFG banke i veoma sam zadovoljan /Detaljnije/

Banke:online/

Sve informacije o bankama i njihovoj ponudi, predstavljenje na ovom sajtu, su informativnog karaktera i neobavezujuće u bilo kom pogledu. Dobijene su iz medija, kao i javno dostupnih informativnih sredstava pojedinih banaka (web prezentacije, štampani i ostali propagandni materijal). S obzirom da, od momenta preuzimanja do momenta objavljivanja, može doći do zastarevanja, Vlasnik portala Banke ONLINE ne odgovara za tačnost objavljenih informacija.