Pratite Banke:online i na Twitteru

Blic novosti iz banaka /

UniCredit banka - Domaćinstva u CIE-i plove kroz burne vode

 
// 2010-01-21 15:40:19

Nakon višegodišnjeg stabilnog rasta prihoda i brzog poboljšavanja životnog standarda domaćinstava u centralnoj i istočnoj Evropi (CIE), u poslednje vreme prisutno je očigledno pogoršanje ukupnog stanja u ovom segmentu. „Reakcija domaćinstava na krizu ogleda se u manjoj potrošnji i povećanoj sklonosti ka štednji, uprkos činjenici da su mogućnosti za štednju znatno smanjene,” izjavio je Federiko Giconi, član najvišeg menadžmenta UniCredit Grupe, zadužen za poslovanje banaka iz regiona CIE.

„Kriza je dovela do stope nezaposlenosti koja je dostigla svoj vrhunac i opadanja rasta prihoda, čime je prouzrokovan privremeni preokret u uobičajenom procesu konvergencije prihoda,” dodala je Debora Revoltela, direktorka Odeljenja za strateške analize UniCredit Grupe u CIE, pozivajući se na istraživanje Grupe „Imovinsko stanje i dugovanja domaćinstava u CIE”, koje je predstavljeno u Beču.

Povećani finansijski stres koji je zabeležen u domaćinstvima u CIE, očigledno je naneo štetu kada je u pitanju poverenje potrošača i uticao je na njihove potrošačke navike. Nakon kolapsa Lehman Brothers-a, domaćinstva su bila prinuđena da ograniče svoju potrošnju kako bi mogla da se nose sa neizvesnijim ekonomskim uslovima i rastom stope servisiranja dugova. „Neizvesnost u pogledu prihoda i mogućnosti zapošljavanja, zajedno sa pooštrenim uslovima kreditiranja bili su osnovni faktori koji su uticali na usklađivanje modela potrošnje domaćinstava u CIE,” pojašnjava Revoltela.

Zaokret u vrednosti finansijske imovine domaćinstava u CIE
Manja potrošnja i manja dugovanja znače povećanu sklonost ka štednji. Uprkos lošijim prihodima, ukupna štednja domaćinstava je u 2009. godini povećana u odnosu na 2008, zahvaljujući određenim pozitivnim podsticajima koji proizilaze iz stanja na tržištu kapitala i povećanih kamatnih stopa na štedne uloge.

Za potpuni povratak poverenja domaćinstava biće potrebno određeno vreme.

Očekuje se da je u 2009. godini na regionalnom nivou došlo do rasta prihoda domaćinstava, i to za više od 12 % (sa -5.5 % koliko je zabeleženo u 2008. godini) i da će  dostići 44% BDP-a (2008: 33 %). To je potpomognuto atraktivnim kamatnim stopama na bankarske depozite, kao i dobrim rezultatima poslovanja lokalnih tržišta hartija od vrednosti. Oporavak berzi takođe je doprineo povećanju vrednosti imovine domaćinstava u CIE. Turska i Mađarska, zajedno sa Rumunijom i Češkom Republikom, predvodile su ove promene, mada su i ostala finansijska tržišta u CIE ostvarila vrlo dobre rezultate.

U trenutnoj situaciji možemo očekivati samo blagi oporavak u rastu kredita odobrenih domaćinstvima, na šta će uticati faktori i ponude i potražnje. „Kvalitet kredita će i dalje predstavljati izazov,” kaže Revoltela. „Najteže stanje sa prihodima u ovom segmentu očekuje se krajem 2010. godine.”

Još uvek postoji dugoročni potencijal na ovom tržištu, i to najvećim delom u hipotekarnoj komponenti. Međutim, kratkoročno gledano, povećana nezaposlenost i usporeni rast prihoda, najverovatnije će otežati prirodnu potrebu domaćinstava za napredovanjem. „Naročito u ovoj kritičnoj fazi, mi smo nastavili da kreditiramo naše klijente i da im pružamo podršku, nudeći im specifična i posebno prilagođena rešenja kako bismo im olakšali finansijske teškoće”, rekao je Federico Giconi. U tom smislu, UniCredit Grupa je ponudila posebno prilagođena rešenja klijentima i to u formi restrukturiranja kredita, čime se olakšava njihovo mesečno upravljanje troškovima. Rešenja obuhvataju produžavanje roka otplate i grejs perioda, kao i smanjenje rata.

Osim toga, i pre kolapsa Lehman Brothers-a mnoge banke UniCredit Grupe iz regiona CIE imale su dobro osiguranje za hipotekarne kredite, tako da su se klijenti osećali bezbedno kada je u pitanju zadržavanje njihove imovine uprkos riziku od gubitka radnog mesta. Gledajući napred, finansijsko stanje domaćinstava u CIE izgleda malo „nategnutije“ nego prethodnih godina, ali kombinacija raznih faktora, kao što su mere koje su preduzete od strane banaka da ublaže efekte i posledice za svoje klijente, kao i povećani racio štednje, u mnogome je pomogla porodicama i pojedincima da umanje štetne posledice. Plovidba kroz burne vode će se nastaviti i u 2010. godini, sve dok se ne ostvari potpuni oporavak.

Izvor: UniCredit Banka

0 0
Ako želite možete ostaviti komentar na ovaj članak.

Anketa

Nema komentara

Ako želite možete ostaviti komentar
Vesti

Povezani članci

Novosti iz banaka

Najčitanije vesti

Najtraženiji bankarski proizvodi

01. Devizna postepena štednja
02. Gotovinski Hipotekarni Krediti
03. Devizna štednja- Hypoland klub
04. Intesa Osnovni tekući račun
05. Potrošački krediti sa deviznom klauzulom za ostale građane

Poslednji komentari

Jasmina Radić: SGB je definitivno najgora banka i najgore poslovanje SGB banke... Ne ljubaznost im je na prvom mestu,osoblje im jako drsko prema klijentu... Sto dalje od ove banke. /Detaljnije/

Nikola S: Kao da u Zakonu o Narodnoj banci ne postoje i drugi članovi sem čl. 3 (stabilnost cena) na koji se stalno pozivaju iz Narodne banke. Postoje i članovi 4, 14, 43-45 koji govore o stabilnosti kursa dinara. Postavlja se pitanje stabilnosti u odnosu na šta. Tu dolaze do izražaja prirodni zakoni, jer je u svesti većine evropljana EURO mera stabilnosti. To je naravno objašnjivo veličinom ekonomije, odnosno vrednosti koju pokriva ta valuta. Zbog toga kurs dinara nije nikakva nauka niti ima potrebe za fingiranjem tržišnog određivanja kursa dinara u odnosu na euro. Narodna banka ima dovoljne devizne rezerve (tri puta veće od količine dinara u opticaju) da slobodno može da kaže da će /u narednih 10 godina/ otkupljivati euro za 119,50 dinara, a prodavati ga za 120,50. Učesnici na finansijskom tržištu ne moraju trgovati preko Narodne banke, to mogu da rade i između sebe po bilo kom kursu koji im se isplati. /Detaljnije/

Ivica Maričić: Korisnik sam kredita Findomestik banke u Novom Sadu i vrlo sam se iznenadio kada sam u suboru hteo da rešim problem sa kreditom, naletim na zatvorena vrata. Godinama sam član banke Inteza i nikada sa njima nisam imao takvih problema (moram da čekam ponedeljak).Shvatam da je po sredi mera štednje ali isto tako znam da su banke tu radi nas a ne mi radi njih.Takođe, kada treba naplatiti neku sitnu kamatu vrlo su revnosni . . . /Detaljnije/

Ma da: Verovatno najgora banka na svetu... Sada sam srecno razveden od nje. Osoblje katastrofa, usluge katastrofa, prevare i laz na visokom nivou, otimacina i kada spavas. Ja sam sa njima vodio rat, jer su prekrsili ugovor o koriscenju kreditne kartice, ukljucio u pricu Narodnu banku Srbije koja je na kraju bezuslovno stala u odbranu SGB (onaj famozni centar za zastitu korisnika finansijskih usluga - sve sami polupismeni trutovi koji su dobili drzavni posao) i pored svih dostavljenih neoborivih dokaza. Kazu u centru, SGB je u pravu, a vi ako zelite mozete nam podneti zahtev za posredovanje.... o kakvom posredovanju trutovi govore kada su vec bezuslovno stali u odbranu banke? Ja se pitam ko upravlja finansijama u Srbiji, NBS ili privatne banke? /Detaljnije/

Željko: godinama sam stedisa EFG banke i veoma sam zadovoljan /Detaljnije/

Banke:online/

Sve informacije o bankama i njihovoj ponudi, predstavljenje na ovom sajtu, su informativnog karaktera i neobavezujuće u bilo kom pogledu. Dobijene su iz medija, kao i javno dostupnih informativnih sredstava pojedinih banaka (web prezentacije, štampani i ostali propagandni materijal). S obzirom da, od momenta preuzimanja do momenta objavljivanja, može doći do zastarevanja, Vlasnik portala Banke ONLINE ne odgovara za tačnost objavljenih informacija.