Pratite Banke:online i na Twitteru

Blic novosti iz banaka /

Societe Generale Banka - Dinarski krediti sa fiksnom kamatnom stopom

 
// 2010-01-25 14:25:51

Sosijete ženeral fizičkim licima nudi širok spektar proizvoda i usluga kreiranih tako da svaki klijent može da se opredeli za one koji najviše odgovaraju njegovim potrebama. Klijentima su za sve informacije i savete na raspolaganju lični bankari u ekspoziturama,  a u ponudi banke su paketi usluga sa uključenim tekućim računom, transfer novca, platne kartice, usluge elektronskog bankarstva, kao i štedni i kreditni proizvodi.  U ponudi je veliki broj gotovinskih i namenskih kreditnih proizvoda, čisto dinarskih i indeksiranih u evrima, pa svaki klijent može u toj ponudi da pronađe proizvod koji odgovara upravo njegovim potrebama i mogućnostima.

Kada klijent odluči da aplicira za kredit, potrebno je da se najpre dobro informiše i uporedi ponude više banaka, pa da se tek nakon toga opredeli za banku i kreditni proizvod. Pri tom treba da vodi računa ne samo o visini kamatne stope, već i o roku otplate, o tome da li je kamata fiksna ili promenljiva, na koji način se menja i sl…
Većina građana Srbije ima dinarska primanja koja nisu vezana za kretanje kursa evra. Prilikom apliciranja za kredit, građani računaju da će mesečno plaćati određeni iznos na ime rate i u skladu sa tim planiraju koliko će se zadužiti, odnosno koliko će opteretiti svoj kućni budžet. U proteklom periodu, građani su se više opredeljivali za kredite indeksirane u evrima, pa su tokom protekle godine osetlili negativne posledice promena kursa evra, koji je doveo do rasta rata njihovih kredita i kreditnog opterećenja, kao i umanjenja njihovih realnih primanja.

U sledećoj tabeli može se videti rast kursa EUR od januara 2008 pa do januara 2010 i kako je to uticalo na dinarsku protivvrednost rate kredita od 100 EUR:

Građanima čija primanja nisu vezana za evro savetuje se da se, kad god je to moguće, zadužuju u domaćoj valuti i da na taj način izbegnu valutni rizik. Ovo se naročito odnosi na građane sa nešto nižim primanjima, kod kojih  porast mesečne rate usled “skoka” evra povećava kreditno opterećenje i nepovoljno utiče na  kućni budžet. 

Sosijete ženeral banka nudi dinarske kredite, gotovinske i potrošačke, sa promenljivom kamatnom stopom, koja se vezuje za dvonedeljnu REPO stopu Narodne Banke Srbije. Usted konstantnog snižavanja referentne kamate, rata je kod ove vrste kredita konstantno opadala tokom 2009. Ipak, izvestan broj klijenata još uvek ima rezervu prema kreditima sa promenljivom kamatom, imajući u vidu da je bilo i perioda kada je referentna kamata NBS beležila porast, a samim tim rasle su i rate dinarskih kredita.
Preporuka NBS građanima je da, ako se zadužuju, to čine u dinarima i sa fiksnom kamatnom stopom, jer je to najmanje rizičan način zaduživanja.

Pažljivo osluškujući tržište i vodeći računa o interesima svih svojih klijenata, Sosijete ženeral banka je u svoju ponudu kreditnih proizvoda uvrstila i čisto dinarske gotovinske kredite sa fiksnom kamatnom stopom, koji garantuju klijentima  istu ratu u dinarima tokom celog perioda otplate, eliminišući rizik rasta deviznog kursa i referentne kamate na dinar. Kamata se ne menja ni zbog rasta troškova života ili kreditnog rejtinga zemlje.
Ako je prosečna godišnja inflacija oko 7 odsto, klijent koji 5 godina plaća istu ratu u dinarima će realno uštedeti do 35 odsto , za koliko bi mu se uvećala rata kada bi se usklađivala sa rastom inflacije.

Uz dinarski kredit sa fiksnom kamatom klijent ne brine o promenama kursa evra, rastu cena na malo, bankarskim maržama i ostalim faktorima koji utiču na visinu rate kod drugih vrsta kredita. Sosijete ženeral nudi kamatu koja je fiksna ne samo na neko vreme (npr. samo u prvoj godini), već na period do čak 60 meseci. Kada su u pitanju klijenti sa mesečnim primanjima do 30.000 dinara, ovaj tip kredita je najsigurniji, jer njihova primanja najčešće nisu vezana za kurs evra.

Dinarski krediti sa fiksnom kamatom odobravaju se bez učešća i depozita, na rok do 60 meseci, uz kamatnu stopu koja se kreće od 19 odsto.
 

Izvor: Societe Generale Banka

 

0 0
Ako želite možete ostaviti komentar na ovaj članak.

Anketa

Nema komentara

Ako želite možete ostaviti komentar
Vesti

Povezani članci

Novosti iz banaka

Najčitanije vesti

Najtraženiji bankarski proizvodi

01. Devizna postepena štednja
02. Gotovinski Hipotekarni Krediti
03. Devizna štednja- Hypoland klub
04. Intesa Osnovni tekući račun
05. Potrošački krediti sa deviznom klauzulom za ostale građane

Poslednji komentari

Jasmina Radić: SGB je definitivno najgora banka i najgore poslovanje SGB banke... Ne ljubaznost im je na prvom mestu,osoblje im jako drsko prema klijentu... Sto dalje od ove banke. /Detaljnije/

Nikola S: Kao da u Zakonu o Narodnoj banci ne postoje i drugi članovi sem čl. 3 (stabilnost cena) na koji se stalno pozivaju iz Narodne banke. Postoje i članovi 4, 14, 43-45 koji govore o stabilnosti kursa dinara. Postavlja se pitanje stabilnosti u odnosu na šta. Tu dolaze do izražaja prirodni zakoni, jer je u svesti većine evropljana EURO mera stabilnosti. To je naravno objašnjivo veličinom ekonomije, odnosno vrednosti koju pokriva ta valuta. Zbog toga kurs dinara nije nikakva nauka niti ima potrebe za fingiranjem tržišnog određivanja kursa dinara u odnosu na euro. Narodna banka ima dovoljne devizne rezerve (tri puta veće od količine dinara u opticaju) da slobodno može da kaže da će /u narednih 10 godina/ otkupljivati euro za 119,50 dinara, a prodavati ga za 120,50. Učesnici na finansijskom tržištu ne moraju trgovati preko Narodne banke, to mogu da rade i između sebe po bilo kom kursu koji im se isplati. /Detaljnije/

Ivica Maričić: Korisnik sam kredita Findomestik banke u Novom Sadu i vrlo sam se iznenadio kada sam u suboru hteo da rešim problem sa kreditom, naletim na zatvorena vrata. Godinama sam član banke Inteza i nikada sa njima nisam imao takvih problema (moram da čekam ponedeljak).Shvatam da je po sredi mera štednje ali isto tako znam da su banke tu radi nas a ne mi radi njih.Takođe, kada treba naplatiti neku sitnu kamatu vrlo su revnosni . . . /Detaljnije/

Ma da: Verovatno najgora banka na svetu... Sada sam srecno razveden od nje. Osoblje katastrofa, usluge katastrofa, prevare i laz na visokom nivou, otimacina i kada spavas. Ja sam sa njima vodio rat, jer su prekrsili ugovor o koriscenju kreditne kartice, ukljucio u pricu Narodnu banku Srbije koja je na kraju bezuslovno stala u odbranu SGB (onaj famozni centar za zastitu korisnika finansijskih usluga - sve sami polupismeni trutovi koji su dobili drzavni posao) i pored svih dostavljenih neoborivih dokaza. Kazu u centru, SGB je u pravu, a vi ako zelite mozete nam podneti zahtev za posredovanje.... o kakvom posredovanju trutovi govore kada su vec bezuslovno stali u odbranu banke? Ja se pitam ko upravlja finansijama u Srbiji, NBS ili privatne banke? /Detaljnije/

Željko: godinama sam stedisa EFG banke i veoma sam zadovoljan /Detaljnije/

Banke:online/

Sve informacije o bankama i njihovoj ponudi, predstavljenje na ovom sajtu, su informativnog karaktera i neobavezujuće u bilo kom pogledu. Dobijene su iz medija, kao i javno dostupnih informativnih sredstava pojedinih banaka (web prezentacije, štampani i ostali propagandni materijal). S obzirom da, od momenta preuzimanja do momenta objavljivanja, može doći do zastarevanja, Vlasnik portala Banke ONLINE ne odgovara za tačnost objavljenih informacija.