Pratite Banke:online i na Twitteru

Blic novosti iz banaka /

Banca Intesa Leasing - Lizing rata u dinarima

 
// 2010-03-09 11:43:53

Kupovina automobila je uvek povezana sa kursom evra, kursnim raziikama i strahom od kupovine na rate, jer evro ide gore, a nase dinarske plate dole. Ta praksa sada moze da prestane - Inteza lizing odobrava finansiranje u dinarima, koje sa stranim vaiutama nema nikakve veze, a sve to uz prilicno nisku kamatu pribliznu onoj u evrima.
Ko god je kupio automobil na kredit ill lizing i zadužio se u evrima, ovih dana ima mnogo razloga da se preračunava. Evro raste, a sa njim i količina dinara koju treba odvojiti od plate kako bi se pokrila mesečna rata u devizama. To je i glavni razlog što su mnogi poslednjih meseci odustali od kupovine, plašeći se šta će biti suitra. Međutim, iako je napolju još zima, kupce i novih i polovnih automobila će ovog februara ipak ogrejati sunce - počinje odobravanje lizinga u dinarima. Nema nikakvog vezivanja za strane valute, kamata nije ni izbliza velika kao što se očekivalo, a pritom ima tendcnciju da bude još niža.
Dakle, ugovorite cenu auto­mobila u dinarima i ne razmišljate o kursu i svetskoj ekonomiji, već narednih pet godina odvajajte samo ono što ste planirali.

Bez posebnih ograničenja

Na hrabru ideju odobravanja lizinga u dinarima odlučio se Inleza li­zing, koji je svojevremeno, takođe prvi, na tržište uveo i neke druge proizvode. Sada ponovo kreću koracima koji vode oživljavanju tržišta i to na pravi način, jer za lizing u di­narima nema nekih posebnih ograničenja, barem ne većih od onih koji i inače važe. Dakle, rata ne sme biti veća od trećine plate, minimalno učešće je 25 odsto, a period otplate je od dve do pet godina.
Ono što je mnoge teralo da se zadužuju u evrima, umesto u dinarima, jeste strah od visokih kamata. Uostalom, razlika je bila po nekoliko pula u korist evra, pa je to zvučalo kao izvesna doza sigurnosli. U slučaju Intezinog novog proizvoda, i to se promenilo.
- Zaduživanje u dinarima na ovakav način moglo bi čak doneti uštedu potencijalnim klijentima, jer čak i kad bi be­libor, suprotno svim očekivanjima, porastao, to bi svakako bilo znatno manjc nego što će, sasvim izvesno, porasti euribor - kaže Vlastimir Vuković, direktor Inteza lizinga Beograd. Podsećamo, belibor je kamatna stopa po kojoj banke u Srbiji medusobno trguju dinarima, baš kao što su na evropskom nivou euribor i libor za evre i švajcarske franke. Te kamatne stope zapravo određuju koliku ćete kamatu plaćati jer banka, odnosno lizing kada, na njihovu vrednost dodaje svoju maržu. Inteza lizing na belibor, koji trenutno iznosi 10,24 odsto, dodaje još 2,5 za nove, odno­sno 3,5 odsto za polovne auto­mobile, što znači da vi plaćate kamatu od 12,74 ill 13,74 odsto.

Lizing sa prosečnom platom

Ako uzmemo u obzir da prosek primanja kod nas nije veći od 30 ili 35 hiljada dinara, to znači da bi neko ko se zadužuje kroz lizing u dinarima mogao da kupi automobil čija rata no prelazi 10 do 12 hiljada. Računica kaže da su to modeli čija cena sa carinom i PDV-om iznosi od šest do devet hiljada evra. Drugim rečima, čitav niz modela, među kojima ima vrlo zvučnih imena sada je dostupnija kupcima nego ranije. Doduše, treba imati u vidu da je neophodan novae za učešće od 1.500 do 2.000 evra, odnosno gotovina u odgovarajućoj dinarskoj protivvrednosti, kao i da je kasko osiguranje automobila obavezno. Upravo kasko je ozbiljna stavka koju ne treba lako predvideti jer je to na godišnjem nivou jedna cela plata, a izbor kod koga možete da ugovorite osiguranje, prema pravila Inteza lizinga sveden je na samo četiri kuće.

MOGU I POLOVNJACI

Lizing u dinarima se može koristiti i za kupovinu polovnih automobila, ali je kamata jedan odsto veća. Doduše u obzir dolaze samo vozila koja se kupuju od pravnih lica, dakle sa nekog placa polovnjaka ili od bilo koje firme koja lizing kući može da ispostavi fakturu.

Izvor: Banca Intesa Leasing

0 0
Ako želite možete ostaviti komentar na ovaj članak.

Anketa

Nema komentara

Ako želite možete ostaviti komentar
Vesti

Povezani članci

Novosti iz banaka

Najčitanije vesti

Najtraženiji bankarski proizvodi

01. Devizna postepena štednja
02. Gotovinski Hipotekarni Krediti
03. Devizna štednja- Hypoland klub
04. Intesa Osnovni tekući račun
05. Potrošački krediti sa deviznom klauzulom za ostale građane

Poslednji komentari

Jasmina Radić: SGB je definitivno najgora banka i najgore poslovanje SGB banke... Ne ljubaznost im je na prvom mestu,osoblje im jako drsko prema klijentu... Sto dalje od ove banke. /Detaljnije/

Nikola S: Kao da u Zakonu o Narodnoj banci ne postoje i drugi članovi sem čl. 3 (stabilnost cena) na koji se stalno pozivaju iz Narodne banke. Postoje i članovi 4, 14, 43-45 koji govore o stabilnosti kursa dinara. Postavlja se pitanje stabilnosti u odnosu na šta. Tu dolaze do izražaja prirodni zakoni, jer je u svesti većine evropljana EURO mera stabilnosti. To je naravno objašnjivo veličinom ekonomije, odnosno vrednosti koju pokriva ta valuta. Zbog toga kurs dinara nije nikakva nauka niti ima potrebe za fingiranjem tržišnog određivanja kursa dinara u odnosu na euro. Narodna banka ima dovoljne devizne rezerve (tri puta veće od količine dinara u opticaju) da slobodno može da kaže da će /u narednih 10 godina/ otkupljivati euro za 119,50 dinara, a prodavati ga za 120,50. Učesnici na finansijskom tržištu ne moraju trgovati preko Narodne banke, to mogu da rade i između sebe po bilo kom kursu koji im se isplati. /Detaljnije/

Ivica Maričić: Korisnik sam kredita Findomestik banke u Novom Sadu i vrlo sam se iznenadio kada sam u suboru hteo da rešim problem sa kreditom, naletim na zatvorena vrata. Godinama sam član banke Inteza i nikada sa njima nisam imao takvih problema (moram da čekam ponedeljak).Shvatam da je po sredi mera štednje ali isto tako znam da su banke tu radi nas a ne mi radi njih.Takođe, kada treba naplatiti neku sitnu kamatu vrlo su revnosni . . . /Detaljnije/

Ma da: Verovatno najgora banka na svetu... Sada sam srecno razveden od nje. Osoblje katastrofa, usluge katastrofa, prevare i laz na visokom nivou, otimacina i kada spavas. Ja sam sa njima vodio rat, jer su prekrsili ugovor o koriscenju kreditne kartice, ukljucio u pricu Narodnu banku Srbije koja je na kraju bezuslovno stala u odbranu SGB (onaj famozni centar za zastitu korisnika finansijskih usluga - sve sami polupismeni trutovi koji su dobili drzavni posao) i pored svih dostavljenih neoborivih dokaza. Kazu u centru, SGB je u pravu, a vi ako zelite mozete nam podneti zahtev za posredovanje.... o kakvom posredovanju trutovi govore kada su vec bezuslovno stali u odbranu banke? Ja se pitam ko upravlja finansijama u Srbiji, NBS ili privatne banke? /Detaljnije/

Željko: godinama sam stedisa EFG banke i veoma sam zadovoljan /Detaljnije/

Banke:online/

Sve informacije o bankama i njihovoj ponudi, predstavljenje na ovom sajtu, su informativnog karaktera i neobavezujuće u bilo kom pogledu. Dobijene su iz medija, kao i javno dostupnih informativnih sredstava pojedinih banaka (web prezentacije, štampani i ostali propagandni materijal). S obzirom da, od momenta preuzimanja do momenta objavljivanja, može doći do zastarevanja, Vlasnik portala Banke ONLINE ne odgovara za tačnost objavljenih informacija.