Pratite Banke:online i na Twitteru

Blic novosti iz banaka /

NLB Banka - Podrška NLB banke privrednicima Nišavskog okruga

 
// 2010-03-10 15:25:45

NLB banka je uspešno započela plasiranje kredita za mala i srednja preduzeća i preduzetnike u Nišavskom okrugu, nakon potpisivanja Ugovora o korišćenju sredstava Programa lokalnog ekonomskog razvoja na Balkanu – LEDIB, krajem januara, između NLB banke a.d. Beograd i Narodne banke Srbije.

Potpisivanju ovog Ugovora prethodilo je zaključivanje Finansijskog sporazuma između Vlade Kraljevine Danske, Vlade Republike Srbije i Narodne banka Srbije, kojim je Kraljevina Danska obezbedila finansijska sredstva u iznosu od oko 2 miliona evra za realizaciju kreditne linije. NLB banka učestvuje u ovom programu sa oko 2 miliona evra sopstvenih sredstava, tako da ukupan kreditni fond za kreditiranje malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u Nišavskom okrugu iznosi oko 4 miliona evra.

Potpisivanjem ovog Ugovora, NLB banka je postala jedina banka preko koje se može konkurisati za ove kredite.

LEDIB program, sa sedištem u Nišu, je osnovan u skladu sa dogovorom između Vlade Republike Srbije i Vlade Kraljevine Danske, sa ciljem otvaranja novih radnih mesta i razvoja Nišavskog okruga.

Uz podršku Vlade Kraljevine Danske i aktivnim uključivanjem NLB banke, privrednici iz Nišavskog okruga, korišćenjem ovih kredita po povoljnim uslovima, dobijaju mogućnost da rade na razvoju i unapređenju svog poslovanja, a time i da direktno utiču na unapređivanje ekonomskog statusa i položaja tog dela Srbije. 

Uspešni početak realizacije ove kreditne linije bio je neposredan povod boravka guvernera Narodne banke Srbije - Radovana Jelašića, predsednika Izvršnog odbora NLB banke - Zorana Đurovića i danske ambasadorke - Mette Kjuel Nielsen gradu Nišu i vlasniku preduzeća Kanin, Draganu Nenadoviću, jednom od korisnika investicionog kredita iz ovog programa.

„Preduzeće „Kanin“ d.o.o. osnovano je 1995. godine u Nišu i bavi se proizvodnjom radne i zaštitne obuće kao i radne odeće. Pored ovoga, naše preduzeće u svom asortimanu obuhvata celokupnu zaštitnu opremu (zaštita glave, tela, ruku i nogu), koja se koristi u metalnoj, rudarskoj, prehrambenoj industriji, elektroprivredi, građevinarstvu itd. Svi proizvodi izrađeni su u potpunosti od domaćih materijala. Poslujemo na tržištu Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Naša firma sa 21-im zaposlenim, nastoji da unapređuje svoje poslovanje i proširi obim proizvodnje. Upravo zato smo i odlučili da iskoristimo mogućnosti ove kreditne linije. Dugoročni investicioni kredit je nastavak dugogodišnje uspešne saradnje sa NLB bankom, a iskoristićemo ga za nabavku teretnog kombija za prevoz gotovih proizvoda“, izjavio je Dragan Nenadović, vlasnik preduzeća Kanin iz Niša.

Nakon posete uspešnom privredniku iz Nišavskog okruga, goste i predstavnike medija je u ime grada Niša u Gradskoj kući primio gradonačeknik Niša – Miloš Simonović.

„Srbiji su danas, više nego ikada, potrebna investiciona ulaganja radi ravnomernijeg i bržeg razvoja i radi otvaranja novih radnih mesta i zapošljavanja. Zbog toga je naša banka, kao društveno odgovorna, prepoznala svoj dugoročni interes da učestvuje, zajedno sa Vladom i Narodnom bankom Srbije, u realizaciji lokalnog ekonomskog razvoja na Balkanu LEDIB i tako učvrsti i znatno poboljša svoj položaj na finansijskom tržištu Srbije. Da smo, ulaskom u ovaj program,  ispravno postupili govori i činjenica da već na samom početku realizacije kreditne linije imamo veliko interesovanje privrednika, koji na ovaj način žele da unaprede svoje poslovanje, pod povoljnim uslovima“, izjavio je Zoran Đurović, predsednik Izvršnog odbora NLB banke.


 - Karakteristike kreditnih proizvoda iz ove kreditne linije -


Ovi krediti namenjeni su finansiranju investicionih ulaganja i obrtnih sredstava.  Preduslov za odobravanje kredita je procena banke da će njegova realizacija imati pozitivan uticaj na opšti razvoj, koji podrazumeva: stvaranje novih ili zadržavanje starih radnih mesta, povećanje nacionalnih prihoda od izvoza, proizvodnju lokalnih proizvoda i usluga koji mogu biti konkurentni sa izvoznim proizvodima i uslugama, jačanje organizacionih kapaciteta i ljudskih resursa, uvođenje novih tehnologija koje nisu štetne za životnu sredinu itd.

Krediti se mogu odobriti i za nove projekte, uz dostavu biznis/poslovnog plana iz koga se jasno uočava pozitivan opšti uticaj na razvoj.
NLB banka u okviru ove linije nudi:

  • kratkoročne kredite u iznosu od 3.000 EUR do 30.000 EUR u dinarskoj protivvrednosti, i
  • dugoročne investicione kredite u iznosu od 10.000 EUR do 50.000 EUR u dinarskoj protivvrednost.


Krediti se odobravaju isključivo u dinarima, po kamatnoj stopi koja se obračunava na osnovu Referentne kamatne stope NBS + 3 do 4% godišnje.

Kratkoročni krediti se vraćaju u periodu od 6 do 12 meseci, a dugoročni investicioni krediti u periodu od 1 do 5 godina, uključujući i grejs period koji može biti do 12 meseci.

Izvor: NLB Banka

0 0
Ako želite možete ostaviti komentar na ovaj članak.

Anketa

Nema komentara

Ako želite možete ostaviti komentar
Vesti

Povezani članci

Novosti iz banaka

Najčitanije vesti

Najtraženiji bankarski proizvodi

01. Devizna postepena štednja
02. Gotovinski Hipotekarni Krediti
03. Devizna štednja- Hypoland klub
04. Intesa Osnovni tekući račun
05. Potrošački krediti sa deviznom klauzulom za ostale građane

Poslednji komentari

Jasmina Radić: SGB je definitivno najgora banka i najgore poslovanje SGB banke... Ne ljubaznost im je na prvom mestu,osoblje im jako drsko prema klijentu... Sto dalje od ove banke. /Detaljnije/

Nikola S: Kao da u Zakonu o Narodnoj banci ne postoje i drugi članovi sem čl. 3 (stabilnost cena) na koji se stalno pozivaju iz Narodne banke. Postoje i članovi 4, 14, 43-45 koji govore o stabilnosti kursa dinara. Postavlja se pitanje stabilnosti u odnosu na šta. Tu dolaze do izražaja prirodni zakoni, jer je u svesti većine evropljana EURO mera stabilnosti. To je naravno objašnjivo veličinom ekonomije, odnosno vrednosti koju pokriva ta valuta. Zbog toga kurs dinara nije nikakva nauka niti ima potrebe za fingiranjem tržišnog određivanja kursa dinara u odnosu na euro. Narodna banka ima dovoljne devizne rezerve (tri puta veće od količine dinara u opticaju) da slobodno može da kaže da će /u narednih 10 godina/ otkupljivati euro za 119,50 dinara, a prodavati ga za 120,50. Učesnici na finansijskom tržištu ne moraju trgovati preko Narodne banke, to mogu da rade i između sebe po bilo kom kursu koji im se isplati. /Detaljnije/

Ivica Maričić: Korisnik sam kredita Findomestik banke u Novom Sadu i vrlo sam se iznenadio kada sam u suboru hteo da rešim problem sa kreditom, naletim na zatvorena vrata. Godinama sam član banke Inteza i nikada sa njima nisam imao takvih problema (moram da čekam ponedeljak).Shvatam da je po sredi mera štednje ali isto tako znam da su banke tu radi nas a ne mi radi njih.Takođe, kada treba naplatiti neku sitnu kamatu vrlo su revnosni . . . /Detaljnije/

Ma da: Verovatno najgora banka na svetu... Sada sam srecno razveden od nje. Osoblje katastrofa, usluge katastrofa, prevare i laz na visokom nivou, otimacina i kada spavas. Ja sam sa njima vodio rat, jer su prekrsili ugovor o koriscenju kreditne kartice, ukljucio u pricu Narodnu banku Srbije koja je na kraju bezuslovno stala u odbranu SGB (onaj famozni centar za zastitu korisnika finansijskih usluga - sve sami polupismeni trutovi koji su dobili drzavni posao) i pored svih dostavljenih neoborivih dokaza. Kazu u centru, SGB je u pravu, a vi ako zelite mozete nam podneti zahtev za posredovanje.... o kakvom posredovanju trutovi govore kada su vec bezuslovno stali u odbranu banke? Ja se pitam ko upravlja finansijama u Srbiji, NBS ili privatne banke? /Detaljnije/

Željko: godinama sam stedisa EFG banke i veoma sam zadovoljan /Detaljnije/

Banke:online/

Sve informacije o bankama i njihovoj ponudi, predstavljenje na ovom sajtu, su informativnog karaktera i neobavezujuće u bilo kom pogledu. Dobijene su iz medija, kao i javno dostupnih informativnih sredstava pojedinih banaka (web prezentacije, štampani i ostali propagandni materijal). S obzirom da, od momenta preuzimanja do momenta objavljivanja, može doći do zastarevanja, Vlasnik portala Banke ONLINE ne odgovara za tačnost objavljenih informacija.