Pratite Banke:online i na Twitteru

Istraživanja portala Banke:online /

Anketa: Devizna štednja i dalje prvi izbor

 
// 2010-11-29 15:26:38

Iza nas je mesec u kojem se štedi. Naime, tradicionalna “Nedelja štednje”, koja se godinama unazad produžava na ceo oktobar i po dužini promocije postaje “Mesec štednje”, pokazala je da građani imaju poverenja u promotivne kampanje banaka i da se rado odlučuju da u tom mesecu otpočnu svoju štednju.

Nedavno istraživanje koje smo sproveli putem našeg sajta, pokazuje da se trend poverenja u posebne uslove štednje banaka ne smanjuje: čak 87,50% građana je potvrdilo da čeka promotivne akcije banaka, kako bi iskoristili najbolje uslove.

U našem pregledu specijalnih ponuda banaka možete videti kakvo je kretanje kamatnih stopa za štednju u promotivnom periodu za ovu godinu.

Top 10 banaka za štednju


Na osnovu ocena pojedinačnih ponuda banaka, posetioci našeg sajta su stvorili i listu od “Top 10” banaka s najboljim uslovima za štednju, i to prema broju njihovih preporuka. Iz ovih ocena postaje jasno da je današnji štediša u isto vreme i informisani štediša, jer je odabir banaka koje su anketirani ocenili kao najbolje u rangu sa ponudama banaka, odnosno, visinom kamatnih stopa i posebnih pogodnosti na štednju.

 1. AIK Banka
 2. Banca Intesa
 3. Alpha Bank
 4. Komercijalna Banka
 5. NLB Banka
 6. UniCredit Banka
 7. Eurobank EFG
 8. Agrobanka
 9. ERSTE Bank
 10. Hypo Alpe-Adria Bank

Ocenjujući bitne parametre prema kojima se građani najčešće opredeljuju za banku u kojoj će štedeti učesnici ankete su izdvojili sledeće parametre po stepenu važnosti:

 • najviša kamatna stopa – 50,45%
 • ugled banke – 19,64%
 • sigurnost valute u kojoj se štedi – 12,95%
 • dodatne pogodnosti - specijalne ponude i pokloni – 9,82%

Rezultati ovog dela ankete nisu iznenađujući. Kamatna stopa je bila i ostala prva kvalifikacija po kojoj prosečan štediša ocenjuje i odabira banku za štednju. Tako je ponuda AIK banke, na primer, čija promotivna kamatna stopa na štednju u dinarima iznosi čak 12% na 6 i 14% na 12 meseci, izdvojila ovu banku kao banku prvog izbora za većinu građana.

Da banke računaju na štednju građana u dinarima, govori i uporedni podatak o specijalnim uslovima za dinarsku štednju banaka prošle, 2009. i ove, 2010. godine. Naime, od ukupnog broja banaka (24) koje su se uključile u oktobarske kampanje, prošle godine je svega 5, a ove godine čak 18 banaka ponudilo posebne stimulativne uslove za štednju u dinarima.

Da li to znači i da je za građane štednja u dinarima prvi izbor štednje?
 
Naše istraživanje pokazuje da - ne.


Štedi se i dalje u devizama


I pored aktivne kampanje NBS koja je između ostalog donela i odluku o oslobađanju banaka od izdvajanja obavezne rezerve na oročenu dinarsku štednju, i u skladu sa tim favorizovanje dinarske štednje u bankama visokim kamatnim stopama, nestabilnost domaće valute je ipak doprinela da se građani češće odlučuju za deviznu štednju.

Prema analizi NBS od 2001. do 2010. godine dinarska štednja je povećana 7,5 puta dok je  štednja u devizama povećana čak 20 puta. Uprkos tome što se s ukupnim trendom Srbija svrstava u red zemalja sa najvišom stopom rasta štednje na svetu, primetno je da taj procenat najviše otpada na deviznu štednju, i to pre svega na štednju u evrima.

Čak 84,82% anketiranih građana je navelo da štedi u devizama, dok svega 8,93% štedi u domaćoj valuti. Iako je ovaj procenat izuzetno mali, dinarska štednja ipak beleži mali rast, jer je u prethodnom periodu tek 1,75% građana biralo dinarski oblik štednje u bankama za razliku od danas.

 

Omiljeni oblik štednje


Udeo oročene štednje prema našoj anketi iznosi 69,86% i to je tradicionalno najomiljeniji vid štednje. Nasuprot tome, udeo štednje po viđenju je smanjen, a procentualno ove godine zauzima 7,76%. Blagu tendenciju rasta u interesu građana dobija stepenasta ili rastuća štednja, koja je primetno interesantnija građanima od štednje po viđenju.

0 0
Ako želite možete ostaviti komentar na ovaj članak.

Anketa

Nema komentara

Ako želite možete ostaviti komentar
Kalkulator kredita

Kursna lista


Vesti

Povezani članci

Novosti iz banaka

Najčitanije vesti

Najtraženiji bankarski proizvodi

01. Devizna postepena štednja
02. Gotovinski Hipotekarni Krediti
03. Devizna štednja- Hypoland klub
04. Intesa Osnovni tekući račun
05. Potrošački krediti sa deviznom klauzulom za ostale građane

Poslednji komentari

Jasmina Radić: SGB je definitivno najgora banka i najgore poslovanje SGB banke... Ne ljubaznost im je na prvom mestu,osoblje im jako drsko prema klijentu... Sto dalje od ove banke. /Detaljnije/

Nikola S: Kao da u Zakonu o Narodnoj banci ne postoje i drugi članovi sem čl. 3 (stabilnost cena) na koji se stalno pozivaju iz Narodne banke. Postoje i članovi 4, 14, 43-45 koji govore o stabilnosti kursa dinara. Postavlja se pitanje stabilnosti u odnosu na šta. Tu dolaze do izražaja prirodni zakoni, jer je u svesti većine evropljana EURO mera stabilnosti. To je naravno objašnjivo veličinom ekonomije, odnosno vrednosti koju pokriva ta valuta. Zbog toga kurs dinara nije nikakva nauka niti ima potrebe za fingiranjem tržišnog određivanja kursa dinara u odnosu na euro. Narodna banka ima dovoljne devizne rezerve (tri puta veće od količine dinara u opticaju) da slobodno može da kaže da će /u narednih 10 godina/ otkupljivati euro za 119,50 dinara, a prodavati ga za 120,50. Učesnici na finansijskom tržištu ne moraju trgovati preko Narodne banke, to mogu da rade i između sebe po bilo kom kursu koji im se isplati. /Detaljnije/

Ivica Maričić: Korisnik sam kredita Findomestik banke u Novom Sadu i vrlo sam se iznenadio kada sam u suboru hteo da rešim problem sa kreditom, naletim na zatvorena vrata. Godinama sam član banke Inteza i nikada sa njima nisam imao takvih problema (moram da čekam ponedeljak).Shvatam da je po sredi mera štednje ali isto tako znam da su banke tu radi nas a ne mi radi njih.Takođe, kada treba naplatiti neku sitnu kamatu vrlo su revnosni . . . /Detaljnije/

Ma da: Verovatno najgora banka na svetu... Sada sam srecno razveden od nje. Osoblje katastrofa, usluge katastrofa, prevare i laz na visokom nivou, otimacina i kada spavas. Ja sam sa njima vodio rat, jer su prekrsili ugovor o koriscenju kreditne kartice, ukljucio u pricu Narodnu banku Srbije koja je na kraju bezuslovno stala u odbranu SGB (onaj famozni centar za zastitu korisnika finansijskih usluga - sve sami polupismeni trutovi koji su dobili drzavni posao) i pored svih dostavljenih neoborivih dokaza. Kazu u centru, SGB je u pravu, a vi ako zelite mozete nam podneti zahtev za posredovanje.... o kakvom posredovanju trutovi govore kada su vec bezuslovno stali u odbranu banke? Ja se pitam ko upravlja finansijama u Srbiji, NBS ili privatne banke? /Detaljnije/

Željko: godinama sam stedisa EFG banke i veoma sam zadovoljan /Detaljnije/

Banke:online/

Sve informacije o bankama i njihovoj ponudi, predstavljenje na ovom sajtu, su informativnog karaktera i neobavezujuće u bilo kom pogledu. Dobijene su iz medija, kao i javno dostupnih informativnih sredstava pojedinih banaka (web prezentacije, štampani i ostali propagandni materijal). S obzirom da, od momenta preuzimanja do momenta objavljivanja, može doći do zastarevanja, Vlasnik portala Banke ONLINE ne odgovara za tačnost objavljenih informacija.