Pratite Banke:online i na Twitteru

Saveti i edukacija Narodne Banke Srbije /

Različiti oblici štednje

 
// 2009-10-19 13:57:13

Štednja u „slamarici“ ili sefu

Ovaj vid štednje i raspolaganje ušteđevinom zavisi od trenutnih potreba i mogućnosti, ne donosi prinose, tj. ne uvećava iznos štednje.

Rizici koje ovaj vid štednje nosi sa sobom su krađa, inflacija, požar, falsifikat i sl.

Štednja u banci

U okviru ovog vida štednje postoji štednja u dinarima i devizama.

Štednja u banci omogućava očuvanje vrednosti uloženih sredstava uz ostvarenje umerenog prinosa. Sigurnost uloženih sredstava je obezbeđena samim poslovanjem banke, dok iznosi do 50.000 evra po banci i po klijentu osigurani kod Agencije za osiguranje depozita uz garanciju Republike Srbije.

Veći prinos se ostvaruje kod oročene štednje i to ukoliko je period oročavanja duži.

Štednja kroz osiguranje života

Navedeni oblik štednje predstavlja takav vid dugoročne štednje kod koga je unapred poznat prinos uz istovremeno „pokriće“ za rizike nesrećnog slučaja, smrti ili invaliditeta u toku trajanja osiguranja.

Moguće je osigurati se u dinarima ili u devizama

Štednja kroz dobrovoljne penzijske fondove

Predstavlja dugoročan proces koji nosi i poreske olakšice.

U slučaju ulaganja u ovaj vid štednje korisnici sami uplaćuju doprinose i lično raspolažu tim sredstvima nakon navršene 53. godine života.

Sredstva koja se uplaćuju u penzijski fond investiraju se u najkvalitetnije hartije od vrednosti, a ostvarena dobit se pripisuje korisniku.

Štednja kroz investicione fondove

Ulaganjem u hartije od vrednosti preko investicionih fondova preuzima se veći rizik ulaganja, ali i mogućnost ostvarivanja znatno većeg prinosa nego kod drugih vidova štednje.

Ukoliko ste u mogućnosti da izdvajate određeni deo svojih mesečnih primanja, potrebno je prikupiti dovoljno informacija o uslovima štednje, odnosno koliko mogu da iznose prinosi, ali i kakve rizike nose različiti vidovi štednje kako biste bili u mogućnosti da realno izaberete vama najprikladniji oblik štednje.

 Izvor: Narodna banka Srbije

0 0
Ako želite možete ostaviti komentar na ovaj članak.

Anketa

Nema komentara

Ako želite možete ostaviti komentar
Vesti

Povezani članci

Novosti iz banaka

Najčitanije vesti

Najtraženiji bankarski proizvodi

01. Devizna postepena štednja
02. Gotovinski Hipotekarni Krediti
03. Devizna štednja- Hypoland klub
04. Intesa Osnovni tekući račun
05. Potrošački krediti sa deviznom klauzulom za ostale građane

Poslednji komentari

Jasmina Radić: SGB je definitivno najgora banka i najgore poslovanje SGB banke... Ne ljubaznost im je na prvom mestu,osoblje im jako drsko prema klijentu... Sto dalje od ove banke. /Detaljnije/

Nikola S: Kao da u Zakonu o Narodnoj banci ne postoje i drugi članovi sem čl. 3 (stabilnost cena) na koji se stalno pozivaju iz Narodne banke. Postoje i članovi 4, 14, 43-45 koji govore o stabilnosti kursa dinara. Postavlja se pitanje stabilnosti u odnosu na šta. Tu dolaze do izražaja prirodni zakoni, jer je u svesti većine evropljana EURO mera stabilnosti. To je naravno objašnjivo veličinom ekonomije, odnosno vrednosti koju pokriva ta valuta. Zbog toga kurs dinara nije nikakva nauka niti ima potrebe za fingiranjem tržišnog određivanja kursa dinara u odnosu na euro. Narodna banka ima dovoljne devizne rezerve (tri puta veće od količine dinara u opticaju) da slobodno može da kaže da će /u narednih 10 godina/ otkupljivati euro za 119,50 dinara, a prodavati ga za 120,50. Učesnici na finansijskom tržištu ne moraju trgovati preko Narodne banke, to mogu da rade i između sebe po bilo kom kursu koji im se isplati. /Detaljnije/

Ivica Maričić: Korisnik sam kredita Findomestik banke u Novom Sadu i vrlo sam se iznenadio kada sam u suboru hteo da rešim problem sa kreditom, naletim na zatvorena vrata. Godinama sam član banke Inteza i nikada sa njima nisam imao takvih problema (moram da čekam ponedeljak).Shvatam da je po sredi mera štednje ali isto tako znam da su banke tu radi nas a ne mi radi njih.Takođe, kada treba naplatiti neku sitnu kamatu vrlo su revnosni . . . /Detaljnije/

Ma da: Verovatno najgora banka na svetu... Sada sam srecno razveden od nje. Osoblje katastrofa, usluge katastrofa, prevare i laz na visokom nivou, otimacina i kada spavas. Ja sam sa njima vodio rat, jer su prekrsili ugovor o koriscenju kreditne kartice, ukljucio u pricu Narodnu banku Srbije koja je na kraju bezuslovno stala u odbranu SGB (onaj famozni centar za zastitu korisnika finansijskih usluga - sve sami polupismeni trutovi koji su dobili drzavni posao) i pored svih dostavljenih neoborivih dokaza. Kazu u centru, SGB je u pravu, a vi ako zelite mozete nam podneti zahtev za posredovanje.... o kakvom posredovanju trutovi govore kada su vec bezuslovno stali u odbranu banke? Ja se pitam ko upravlja finansijama u Srbiji, NBS ili privatne banke? /Detaljnije/

Željko: godinama sam stedisa EFG banke i veoma sam zadovoljan /Detaljnije/

Banke:online/

Sve informacije o bankama i njihovoj ponudi, predstavljenje na ovom sajtu, su informativnog karaktera i neobavezujuće u bilo kom pogledu. Dobijene su iz medija, kao i javno dostupnih informativnih sredstava pojedinih banaka (web prezentacije, štampani i ostali propagandni materijal). S obzirom da, od momenta preuzimanja do momenta objavljivanja, može doći do zastarevanja, Vlasnik portala Banke ONLINE ne odgovara za tačnost objavljenih informacija.