Pratite Banke:online i na Twitteru

Blic novosti iz banaka /

ERSTE Bank - Povećane kamatne stope na oročenu dinarsku štenju

 
// 2011-04-15 13:45:56

Iako je u Srbiji dominantna štednja u evrima, nije zanemarljivo ni interesovanje klijenata za oročavanje dinara. Želeći da toj, za sada maloj grupi klijenata ponudi što privlačnije uslove, Erste Banka je značajno povećala kamatne stope na dinarsku oročenu štednju, u pojedinim segmentima i za 2,5 procentna poena. Novi uslovi važiće od 1. maja, a visina tih kamatnih stopa prevazilazi trenutni tržišni raspon.
Tako će kamatna stopa na oročavanje dinara na 12 meseci i jedan dan iznositi 13%, dok će na period od šest do 12 meseci biti 12,5%, na godišnjem nivou. Ko u Erste Banci oroči dinare na period od tri do šest meseci, kamata će mu se obračunavati po stopi od 12% godišnje. Oročavanje na manje od tri meseca ostaje sa starom kamatnom stopom od 8% godišnje.
„Svesni smo da većina građana nema naviku da štedi u dinarima, iako je tokom prethodnih godina to povremeno bilo isplativije od štednje u evrima. Da li će isplativija biti jedna ili druga varijanta, zavisi od više faktora“, izjavila je Jasna Terzić, članica Izvršnog odbora Erste Bank a.d. Novi Sad, i objasnila: „U prilog dinarskoj štednji ide to što prilikom oročavanja, ukoliko su vam prihodi u dinarima, nema troškova prebacivanja dinara u evro, zatim nema troškova prebacivanja evra u dinare ukoliko ušteđevinu posle budete koristili za plaćanje, na dinare su i znatno više kamatne stope, a i ne plaća se porez na prihod od kamate. S druge strane, prednosti štednje u evrima su to što je inflacija u evrozoni niža od inflacije u Srbiji, i što je evro stabilnija valuta od dinara“.
Osim kamatnih stopa na standardnu oročenu štednju u dinarima, podignute su i kamatne stope na dinarsku oročenu štednju sa isplatom kamate unapred, u sličnom rasponu.
Iako se značajnija štednja u dinarima može očekivati tek kada inflacija u Srbiji bude niža, i kada dinar na duži rok bude stabilan, Erste Banka očekuje da će ovom ponudom do kraja godine približno duplirati iznos trenutne oročene štednje u dinarima.

Izvor: ERSTE Bank

0 0
Ako želite možete ostaviti komentar na ovaj članak.

Anketa

Nema komentara

Ako želite možete ostaviti komentar
Vesti

Povezani članci

Novosti iz banaka

Najčitanije vesti

Najtraženiji bankarski proizvodi

01. Devizna postepena štednja
02. Gotovinski Hipotekarni Krediti
03. Devizna štednja- Hypoland klub
04. Intesa Osnovni tekući račun
05. Potrošački krediti sa deviznom klauzulom za ostale građane

Poslednji komentari

Jasmina Radić: SGB je definitivno najgora banka i najgore poslovanje SGB banke... Ne ljubaznost im je na prvom mestu,osoblje im jako drsko prema klijentu... Sto dalje od ove banke. /Detaljnije/

Nikola S: Kao da u Zakonu o Narodnoj banci ne postoje i drugi članovi sem čl. 3 (stabilnost cena) na koji se stalno pozivaju iz Narodne banke. Postoje i članovi 4, 14, 43-45 koji govore o stabilnosti kursa dinara. Postavlja se pitanje stabilnosti u odnosu na šta. Tu dolaze do izražaja prirodni zakoni, jer je u svesti većine evropljana EURO mera stabilnosti. To je naravno objašnjivo veličinom ekonomije, odnosno vrednosti koju pokriva ta valuta. Zbog toga kurs dinara nije nikakva nauka niti ima potrebe za fingiranjem tržišnog određivanja kursa dinara u odnosu na euro. Narodna banka ima dovoljne devizne rezerve (tri puta veće od količine dinara u opticaju) da slobodno može da kaže da će /u narednih 10 godina/ otkupljivati euro za 119,50 dinara, a prodavati ga za 120,50. Učesnici na finansijskom tržištu ne moraju trgovati preko Narodne banke, to mogu da rade i između sebe po bilo kom kursu koji im se isplati. /Detaljnije/

Ivica Maričić: Korisnik sam kredita Findomestik banke u Novom Sadu i vrlo sam se iznenadio kada sam u suboru hteo da rešim problem sa kreditom, naletim na zatvorena vrata. Godinama sam član banke Inteza i nikada sa njima nisam imao takvih problema (moram da čekam ponedeljak).Shvatam da je po sredi mera štednje ali isto tako znam da su banke tu radi nas a ne mi radi njih.Takođe, kada treba naplatiti neku sitnu kamatu vrlo su revnosni . . . /Detaljnije/

Ma da: Verovatno najgora banka na svetu... Sada sam srecno razveden od nje. Osoblje katastrofa, usluge katastrofa, prevare i laz na visokom nivou, otimacina i kada spavas. Ja sam sa njima vodio rat, jer su prekrsili ugovor o koriscenju kreditne kartice, ukljucio u pricu Narodnu banku Srbije koja je na kraju bezuslovno stala u odbranu SGB (onaj famozni centar za zastitu korisnika finansijskih usluga - sve sami polupismeni trutovi koji su dobili drzavni posao) i pored svih dostavljenih neoborivih dokaza. Kazu u centru, SGB je u pravu, a vi ako zelite mozete nam podneti zahtev za posredovanje.... o kakvom posredovanju trutovi govore kada su vec bezuslovno stali u odbranu banke? Ja se pitam ko upravlja finansijama u Srbiji, NBS ili privatne banke? /Detaljnije/

Željko: godinama sam stedisa EFG banke i veoma sam zadovoljan /Detaljnije/

Banke:online/

Sve informacije o bankama i njihovoj ponudi, predstavljenje na ovom sajtu, su informativnog karaktera i neobavezujuće u bilo kom pogledu. Dobijene su iz medija, kao i javno dostupnih informativnih sredstava pojedinih banaka (web prezentacije, štampani i ostali propagandni materijal). S obzirom da, od momenta preuzimanja do momenta objavljivanja, može doći do zastarevanja, Vlasnik portala Banke ONLINE ne odgovara za tačnost objavljenih informacija.