Pratite Banke:online i na Twitteru

Istraživanja portala Banke:online /

Rezultati ankete: Najpovoljnije opcije za plaćanje školarine

 
// 2011-05-24 16:09:00

Evidentno je da Srbija ima slabu ekonomiju, ali i da ne izdvaja dovoljno novca za obrazovanje. Prisutna je svest o učestalom odlasku mladih iz zemlje zbog navedenih razloga, ali i o potrebi da država kroz svoju politiku i nacionalne programe obezbedi studentima veću podršku.

Zbog nepovoljnih uslova na tržištu, visokog stepena nezaposlenosti, niskih primanja, a sa druge strane prilično visokih školarina, građani kao dodatnu opciju sve češće koriste i kredite banaka kako bi finansirali troškove školarine (18%), iako je evidentno prema rezultatima ankete portala banke.online.rs da se većina oslanja na sopstvena sredstva (49%) ili budžet države (24%).

Za studentske kredite mogu aplicirati studenti koji su u stalnom radnom odnosu ili oni kojima je roditelj/staratelj ili bračni drug zaposlen, uz potvrdu obrazovne ustanove o upisu određene godine studiranja.

Najveći deo građana koji planira finansirati školovanje uz finansijsku podršku banke za ovu namenu bi odabrao grupu kredita posebno namenjenu studentima – studentske kredite (42%) koji podrazumevaju i povoljnije uslove. Za navedenu namenu se takođe često koriste i gotovinski krediti (10%), kao i potrošački (45%).

Najveće opterećenje budžeta upravo predstavlja školarina (52%), ali se sredstva koriste i za pokrivanje troškova boravka i smeštaja (18%), kao i plaćanje dodatnih kurseva i obuka (15%).

Kako uopšte građani nisu dovoljno upoznati sa detaljima i pravilnim korišćenjem finansijskih proizvoda, prema rezultatima ankete evidentno je da čak polovina ispitanika smatra da su studenti nedovoljno (48%) ili delimično (30%) upućeni u korišćenje finansijskih usluga. Zaključuje se da je neophodno dodatno informisanje i njihova dodatna edukacija, ili savetovanje sa stručnjacima ili bar roditeljima u cilju pravilnijeg korišćenja usluga banke kako kasnije ne bi došlo do neočekivanih problema i dodatnih troškova.

Pored tekućih računa koji se koriste u najvećoj meri (42%), studenti od raspoloživih bankarskih proizvoda uglavnom dodatno koriste i platne kartice (30%). Ostale rezultate možete pogledati na sledećem grafiku.

Između ostalog, pitali smo posetioce i kakva je njihova preporuka bankama po pitanju poboljšanja ponude za studente, odnosno šta bi banke trebale izmeniti u svojoj ponudi kako bi njihove usluge bile više po meri studenata.

Najveći deo građana je naveo smanjenje kamatnih stopa ili uvođenje povoljnijeg programa uz subvenciju od strane države kao najbitnije uslove za prilagođavanje ponude studentima.

Ostale preporuke za promenu uslova se odnose i na produženje grejs perioda, kao i produženje roka otplate.

Pogledajte na narednom grafiku koje banke prema našim posetiocima imaju najbolji program za studente.

 

Tim Udruženja građana “Moj dinar”

Preuzmite tekst u .pdf formatu:

Rezultati ankete: Najpovoljnije opcije za plaćanje školarine

0 0
Ako želite možete ostaviti komentar na ovaj članak.

Anketa

Nema komentara

Ako želite možete ostaviti komentar
Kalkulator kredita

Kursna lista


Vesti

Povezani članci

Novosti iz banaka

Najčitanije vesti

Najtraženiji bankarski proizvodi

01. Devizna postepena štednja
02. Gotovinski Hipotekarni Krediti
03. Devizna štednja- Hypoland klub
04. Intesa Osnovni tekući račun
05. Potrošački krediti sa deviznom klauzulom za ostale građane

Poslednji komentari

Jasmina Radić: SGB je definitivno najgora banka i najgore poslovanje SGB banke... Ne ljubaznost im je na prvom mestu,osoblje im jako drsko prema klijentu... Sto dalje od ove banke. /Detaljnije/

Nikola S: Kao da u Zakonu o Narodnoj banci ne postoje i drugi članovi sem čl. 3 (stabilnost cena) na koji se stalno pozivaju iz Narodne banke. Postoje i članovi 4, 14, 43-45 koji govore o stabilnosti kursa dinara. Postavlja se pitanje stabilnosti u odnosu na šta. Tu dolaze do izražaja prirodni zakoni, jer je u svesti većine evropljana EURO mera stabilnosti. To je naravno objašnjivo veličinom ekonomije, odnosno vrednosti koju pokriva ta valuta. Zbog toga kurs dinara nije nikakva nauka niti ima potrebe za fingiranjem tržišnog određivanja kursa dinara u odnosu na euro. Narodna banka ima dovoljne devizne rezerve (tri puta veće od količine dinara u opticaju) da slobodno može da kaže da će /u narednih 10 godina/ otkupljivati euro za 119,50 dinara, a prodavati ga za 120,50. Učesnici na finansijskom tržištu ne moraju trgovati preko Narodne banke, to mogu da rade i između sebe po bilo kom kursu koji im se isplati. /Detaljnije/

Ivica Maričić: Korisnik sam kredita Findomestik banke u Novom Sadu i vrlo sam se iznenadio kada sam u suboru hteo da rešim problem sa kreditom, naletim na zatvorena vrata. Godinama sam član banke Inteza i nikada sa njima nisam imao takvih problema (moram da čekam ponedeljak).Shvatam da je po sredi mera štednje ali isto tako znam da su banke tu radi nas a ne mi radi njih.Takođe, kada treba naplatiti neku sitnu kamatu vrlo su revnosni . . . /Detaljnije/

Ma da: Verovatno najgora banka na svetu... Sada sam srecno razveden od nje. Osoblje katastrofa, usluge katastrofa, prevare i laz na visokom nivou, otimacina i kada spavas. Ja sam sa njima vodio rat, jer su prekrsili ugovor o koriscenju kreditne kartice, ukljucio u pricu Narodnu banku Srbije koja je na kraju bezuslovno stala u odbranu SGB (onaj famozni centar za zastitu korisnika finansijskih usluga - sve sami polupismeni trutovi koji su dobili drzavni posao) i pored svih dostavljenih neoborivih dokaza. Kazu u centru, SGB je u pravu, a vi ako zelite mozete nam podneti zahtev za posredovanje.... o kakvom posredovanju trutovi govore kada su vec bezuslovno stali u odbranu banke? Ja se pitam ko upravlja finansijama u Srbiji, NBS ili privatne banke? /Detaljnije/

Željko: godinama sam stedisa EFG banke i veoma sam zadovoljan /Detaljnije/

Banke:online/

Sve informacije o bankama i njihovoj ponudi, predstavljenje na ovom sajtu, su informativnog karaktera i neobavezujuće u bilo kom pogledu. Dobijene su iz medija, kao i javno dostupnih informativnih sredstava pojedinih banaka (web prezentacije, štampani i ostali propagandni materijal). S obzirom da, od momenta preuzimanja do momenta objavljivanja, može doći do zastarevanja, Vlasnik portala Banke ONLINE ne odgovara za tačnost objavljenih informacija.