Pratite Banke:online i na Twitteru

Istraživanja portala Banke:online /

Uporedni prikaz tekućih računa banaka u Srbiji

 
// 2011-06-08 17:11:55

U savremeno vreme potpuno je nemoguće funkcionisati bez otvorenog računa u banci i to pre svega dinarskog tekućeg računa. Plata, krediti, kartice,... sve je povezano sa računima.

Osnovna ponuda banaka je tekući račun, ali pored ovog proizvoda u većem broju banaka možete otvoriti i pakete računa sa kojima pored tekućeg računa dobijate i niz dodatnih pogodnosti poput elektronskog bankarstva, kreditnih i debitnih kartica, povoljnijih uslova za bankarske proizvode i usluge pa i životnog i dodatnog zdravstvenog osiguranja.

Za oba slučaja (i račune i paket račune) ne naplaćuje se otvaranje i dok samo jedna banka (Opportunity banka) ne naplaćuje održavanje računa ostale uzimaju i do 890 dinara (Societe Generale banka). Naravno, visina mesečne naknade zavisi od toga šta je sve uračunato u paket.

Top 5 računa u bankama sa najpovoljnijom naknadom za održavanje

Banka Naziv računa Održavanje računa Odobravanje NKS Period odobravanja Troškovi zatvaranja računa
Opportunity banka Tekući račun 0 Nakon prve uplate   0 0
Societe Generale banka Tekući račun + MasterCard Plus 35 Nakon prvog priliva 38.18% 12 0
Vojvođanska Banka Start paket 50 Nakon prvog priliva 25.00% 24 200
JUBMES Banka Tekući računi građana 50   26.62%   300
Privredna Banka Beograd PBB - Agro 69       150

 

Situacija sa proizvodom koji malo ko ne koristi (dozvoljeni minus) je veoma slična, naravno, sve banke ga odobravaju, neke nakon prvog priliva, neke nakon tri uzastopna i to na minimum godinu dana, a kamatne stope na godišnjem nivou se kreću od 20.25% kod Dunav banke do 38.98% (2.8% na mesečnom nivou po konformnom kamatnom računu).

Top 5 računa sa najpovoljnijim kamatnim stopama na dozvoljeni minus

Banka Naziv računa Održavanje računa Odobravanje NKS Period odobravanja Troškovi zatvaranja računa
Dunav banka Tekući račun 100 Nakon priliva 3 uplate 20.25% 12 0
Vojvođanska Banka Porodični paket 100 Nakon prvog priliva 23.30% 24 200
Vojvođanska Banka Porodični plus paket 150 Nakon prvog priliva 23.30% 24 200
Moskovska banka Tekući račun za klijente banke 200   23.84% 12 350
Marfin Bank Tekući račun 80 Nakon priliva 3 uplate 24.00% 12 200

 

Pojedine banke imaju specijalne račune za penzionere, koje našim najstarijim građanima donose mnoge prednosti od visine mesečne naknade za održavanje računa do kamatne stope na dozvoljeni minus.

Računi za penzionere

Banka Naziv računa Troškovi održavanja Odobravanje NKS Period odobravanja Troskovi zatvaranja
Vojvođanska Banka Penzija plus paket 30 Nakon prvog priliva 23.30% 24 200
Agrobanka Tekući račun za penzionere 50 Nakon prvog priliva 26.62% 12 300
Srpska Banka Tekući račun za penzionere 75 nakon prve uplate penzije - pozajmicu u visini 1/3 priliva, a posle 3 meseca - pun iznos dozvoljenog minusa 23.30% Odobravanje dozvoljenog minusa vrši se svakog prvog u mesecu 200
Poštanska Štedionica Tekući račun za penzionere 85 redovan priliv 3 penzije 37.38% 12 300
Vojvođanska Banka Penzija kredit plus paket 90 Nakon prvog priliva 23.30% 24 200
Komercijalna Banka Tekući račun za penzionere i poljoprivrednike 100 Nakon prvog priliva 26.62% 12 200
ERSTE BANK Tekući račun za penzionere 120   31.00%   350
AIK Banka Tekući račun za penzionere   Nakon prvog priliva   24 0

 

Banke su svoju ponudu prilagodile i studentima kojima pored debitnih kartica omogućavaju i korišćenje elektronskog bankarstva kao i dodatne pogodnosti i to sve do napunjene 26 godine. Samo KBC banka, Privredna banka Beograd i Societe Generale banka naplaćuju mesečno održavanje studentskih računa, ostale banke otvaraju i održavaju račune studenata potpuno besplatno.

Računi za studente

Banka Naziv računa Troškovi otvaranja Troškovi održavanja Troškovi zatvaranja
ERSTE BANK Tekući račun za mlade 0 0 350
JUBMES Banka Studentski računi 0 0 0
KBC Banka Studentski Online 0 90 0
NLB Banka Tekući račun za mlade 0 0 200
Piraeus Bank Čista desetka 0 0 0
Privredna Banka Beograd PBB - Student 0 89 150
Unicredit Bank Studentski paket račun 0 0 0
Societe Generale banka Semestro tekući račun + Visa Electron International 0 120 0

 

Ne treba zaboraviti da je prilikom odabira banke veoma važno uzeti u obzir brzina prenosa sredstava, slanje obaveštenja, obrada zahteva i sl. Nije isto ako Vam plata zbog banke kasni jedan dan ili je možete podići istog trenutka, baš kao što nije isto čekati na kreditnu karticu 5 dana i 21 dan.

 

Udruženje građana "Moj dinar"

 

0 0
Ako želite možete ostaviti komentar na ovaj članak.

Anketa

Nema komentara

Ako želite možete ostaviti komentar
Kalkulator kredita

Kursna lista


Vesti

Povezani članci

Novosti iz banaka

Najčitanije vesti

Najtraženiji bankarski proizvodi

01. Devizna postepena štednja
02. Gotovinski Hipotekarni Krediti
03. Devizna štednja- Hypoland klub
04. Intesa Osnovni tekući račun
05. Potrošački krediti sa deviznom klauzulom za ostale građane

Poslednji komentari

Jasmina Radić: SGB je definitivno najgora banka i najgore poslovanje SGB banke... Ne ljubaznost im je na prvom mestu,osoblje im jako drsko prema klijentu... Sto dalje od ove banke. /Detaljnije/

Nikola S: Kao da u Zakonu o Narodnoj banci ne postoje i drugi članovi sem čl. 3 (stabilnost cena) na koji se stalno pozivaju iz Narodne banke. Postoje i članovi 4, 14, 43-45 koji govore o stabilnosti kursa dinara. Postavlja se pitanje stabilnosti u odnosu na šta. Tu dolaze do izražaja prirodni zakoni, jer je u svesti većine evropljana EURO mera stabilnosti. To je naravno objašnjivo veličinom ekonomije, odnosno vrednosti koju pokriva ta valuta. Zbog toga kurs dinara nije nikakva nauka niti ima potrebe za fingiranjem tržišnog određivanja kursa dinara u odnosu na euro. Narodna banka ima dovoljne devizne rezerve (tri puta veće od količine dinara u opticaju) da slobodno može da kaže da će /u narednih 10 godina/ otkupljivati euro za 119,50 dinara, a prodavati ga za 120,50. Učesnici na finansijskom tržištu ne moraju trgovati preko Narodne banke, to mogu da rade i između sebe po bilo kom kursu koji im se isplati. /Detaljnije/

Ivica Maričić: Korisnik sam kredita Findomestik banke u Novom Sadu i vrlo sam se iznenadio kada sam u suboru hteo da rešim problem sa kreditom, naletim na zatvorena vrata. Godinama sam član banke Inteza i nikada sa njima nisam imao takvih problema (moram da čekam ponedeljak).Shvatam da je po sredi mera štednje ali isto tako znam da su banke tu radi nas a ne mi radi njih.Takođe, kada treba naplatiti neku sitnu kamatu vrlo su revnosni . . . /Detaljnije/

Ma da: Verovatno najgora banka na svetu... Sada sam srecno razveden od nje. Osoblje katastrofa, usluge katastrofa, prevare i laz na visokom nivou, otimacina i kada spavas. Ja sam sa njima vodio rat, jer su prekrsili ugovor o koriscenju kreditne kartice, ukljucio u pricu Narodnu banku Srbije koja je na kraju bezuslovno stala u odbranu SGB (onaj famozni centar za zastitu korisnika finansijskih usluga - sve sami polupismeni trutovi koji su dobili drzavni posao) i pored svih dostavljenih neoborivih dokaza. Kazu u centru, SGB je u pravu, a vi ako zelite mozete nam podneti zahtev za posredovanje.... o kakvom posredovanju trutovi govore kada su vec bezuslovno stali u odbranu banke? Ja se pitam ko upravlja finansijama u Srbiji, NBS ili privatne banke? /Detaljnije/

Željko: godinama sam stedisa EFG banke i veoma sam zadovoljan /Detaljnije/

Banke:online/

Sve informacije o bankama i njihovoj ponudi, predstavljenje na ovom sajtu, su informativnog karaktera i neobavezujuće u bilo kom pogledu. Dobijene su iz medija, kao i javno dostupnih informativnih sredstava pojedinih banaka (web prezentacije, štampani i ostali propagandni materijal). S obzirom da, od momenta preuzimanja do momenta objavljivanja, može doći do zastarevanja, Vlasnik portala Banke ONLINE ne odgovara za tačnost objavljenih informacija.