Pratite Banke:online i na Twitteru

Istraživanja portala Banke:online /

10 saveta kako da pravilno koristite vašu kreditnu karticu

 
// 2011-07-08 16:52:15

Kreditne kartice su jedna od opcija za korišćenje dodatnih finansijskih sredstava banke. Ono što izdvaja kreditne kartice je raspoloživost unapred određenog kreditnog limita i korišćenje sredstava po potrebi. Takođe prednost predstavlja i to što postoji više opcija za servisiranje duga, kako po redovnoj otplati rata bez kamate ili revolvingu.

Ukoliko je moguće, bilo bi dobro ne koristiti preko 40% limita na kreditnoj kartici jer to pozitivno utiče na ukupno kreditno zaduženje. To pokazuje da vaš kreditni limit jeste visok ali da ga niste iskoristili do kraja, već imate dovoljno sredstava u rezervi kako biste pokrili neočekivane troškove.
Dakle, treba biti obazriv kako se ne bi do maksimuma iskoristila sredstva po određenoj kartici ili računu jer će se raspoloživa sredstva na pojedinačnim računima pozitivno odraziti na kreditnu sposobnost ali i servisiranje nastalog duga.

Kako su kreditne kartice jedan od najbitnijih faktora koji utiču na vaš kreditno zaduženje, koristite ih pametno. U nastavku možete pogledati neke od smernica kako biste svoje kartice okrenuli u svoju korist:

1. Nemate dugova do sada. Prvi put se opredeljujete za kreditnu karticu

Uzimanjem kreditne kartice ćete imati više sredstava koja su vam na raspolaganju. Posebno ako ste novi i neiskusni u korišćenju ove vrste usluge proverite da li ste odabrali najpovoljniju opciju tako što ćete razmotriti uslove celokupne ponude kartica na tržištu ili se posavetovati sa stručnijim ili bar iskusnijim licem.

2. Uzimanje nove kreditne kartice

Ako već imate nekoliko kreditnih kartica, u cilju raspoređivanja sredstava i smanjenja ukupnog duga možete uzeti dodatnu karticu kako biste rasporedili troškove a da ne iskoristite maksimalni limit raspoloživih sredstava. Svakako se savetuje da se nekoliko puta razmisli pre nego što se zatraže dodatna novčana sredstva od banke.

3. Kreditni limit

Savetuje se otvaranje kartice u banci koja će vam odobriti najveći kreditni limit. Visoki kreditni limit, čak i ako se ne koristi poboljšaće vaše ukupno kreditno stanje. Dodatna novčana sredstva (koja su neiskorišćena) omogućiće vam pokrivanje novonastalih troškova, kako ne biste bili primorani da podižete novi kredit ukoliko vam zatrebaju dodatna sredstva, uzimate dodatne usluge i čekate na njihovo odobravanje.

4. Gašenje kreditne kartice


Čak i ako ne koristite kreditne kartice, ukoliko nemate velikih troškova održavanja nemojte žuriti da ih zatvorite. Držite ih na raspolaganju dokle god možete. Pored nadoknade i sravnjivanja duga po kartici banka neće propustiti da vam naplati i dodatnu naknadu za otkazivanje usluge.

5. Izbor idealne kreditne kartice za zatvaranje


Vremenski period za koji držite kreditnu karticu otvorenu ima uticaj na vaše ukupno kreditno zaduženje. Ukoliko zatvarate kreditnu karticu učinite to sa novijim, a kreditne kartice koje najduže koristite ostavite u funkciji. Na ovaj način ćete imati i manji dug koji trebate nadokanditi.

6. Rotiranje korišćenja više kreditnih kartica


Ovo je pametan potez ako koristite različite kreditne kartice za više različitih troškova, umesto da se stalno koristi samo jedna kreditna kartica za optimalno iskorišćenje sredstava. Radi ravnomernijeg raspoređivanja troškova i održavanja računa periodično rapsoredite korišćenje pojedinih kreditnih kartica.

7. Odaberite najniže kamatne stope

Prilikom donošenja odluke o uzimanju kreditne kartice istražite celokupnu ponudu na tržištu i nakon toga objektivno procenite koja banka nudi najpovoljniju karticu i kog brenda. Kao i u svim oblicima kreditnog zaduživanja obratite pažnju na jednu od najbitnijih parametara - kamatnu stopu koju će vam banka naplaćivati za korišćenje sredstava.

8. Korišćenje sredstava sa kreditne kartice

Ukoliko vršite plaćanje kreditnom karticom, proverite koje su najpovoljnije varijatne, sa kojim prodajnim mestima vaša banka ima posebno ugovorenu saradnju, gde imate mogućnost beskamatnog plaćanja u više rata. Pored navedenog obratite pažnju kojim datumima je bolje koristiti sredstva kako biste izbegli dodatne kamate i naknade. Prilikom podizanja novca karticom proverite da li vam je povoljnije podizanje na šalteru ili bankomatu, sa napomenom da koristite isključivo bankomat svoje banke.

9. Redovna otplata duga

Nemojte stvarati prevelik dug po kreditnoj kartici. Odgovorno otplaćujte postojeći dug. Ukoliko ste u mogućnosti otplatite rate redovno i prema definisanom datumu kako se dug ne bi gomilao i time prebacivao na revolving po kome vam se zaračunava relativno visoka kamatna stopa uz postojeći dug. Sve češće postoje varijante beskamatne kupovine na određeni broj rata putem kreditnih kartica, a na osnovu saradnje banke sa određenim kompanijama. Iskoristite ovu prednost ali pazite na dinamiku otplate rata kako vam se ne bi zaračunavala dodatna kamata.

10. Vodite evidenciju otplate duga

Ukoliko niste u mogućnosti da otplatite ceo iznos rate po kreditnoj kartici, a kartica vam funkcioniše po revolving sistemu, sa raspoloživih sredstava će vam se skidati samo određeni procenat duga, a sredstva će vam ponovo biti na raspolaganju. Proverite samo datum kada je potrebno da imate određeni iznos na raspolaganju za serivisiranje duga. Ako vam sve ovo predstavlja dodatnu komplikaciju ovlastite svoju banku da vam trajnim nalogom automatski serivisiraju dug kako biste imali jednu brigu manje a ne bi bilo propusta u otplati kredita.

Autor: Sonja Đolai
Udruženje građana “Moj dinar”

0 0
Ako želite možete ostaviti komentar na ovaj članak.

Anketa

Nema komentara

Ako želite možete ostaviti komentar
Kalkulator kredita

Kursna lista


Vesti

Povezani članci

Novosti iz banaka

Najčitanije vesti

Najtraženiji bankarski proizvodi

01. Devizna postepena štednja
02. Gotovinski Hipotekarni Krediti
03. Devizna štednja- Hypoland klub
04. Intesa Osnovni tekući račun
05. Potrošački krediti sa deviznom klauzulom za ostale građane

Poslednji komentari

Jasmina Radić: SGB je definitivno najgora banka i najgore poslovanje SGB banke... Ne ljubaznost im je na prvom mestu,osoblje im jako drsko prema klijentu... Sto dalje od ove banke. /Detaljnije/

Nikola S: Kao da u Zakonu o Narodnoj banci ne postoje i drugi članovi sem čl. 3 (stabilnost cena) na koji se stalno pozivaju iz Narodne banke. Postoje i članovi 4, 14, 43-45 koji govore o stabilnosti kursa dinara. Postavlja se pitanje stabilnosti u odnosu na šta. Tu dolaze do izražaja prirodni zakoni, jer je u svesti većine evropljana EURO mera stabilnosti. To je naravno objašnjivo veličinom ekonomije, odnosno vrednosti koju pokriva ta valuta. Zbog toga kurs dinara nije nikakva nauka niti ima potrebe za fingiranjem tržišnog određivanja kursa dinara u odnosu na euro. Narodna banka ima dovoljne devizne rezerve (tri puta veće od količine dinara u opticaju) da slobodno može da kaže da će /u narednih 10 godina/ otkupljivati euro za 119,50 dinara, a prodavati ga za 120,50. Učesnici na finansijskom tržištu ne moraju trgovati preko Narodne banke, to mogu da rade i između sebe po bilo kom kursu koji im se isplati. /Detaljnije/

Ivica Maričić: Korisnik sam kredita Findomestik banke u Novom Sadu i vrlo sam se iznenadio kada sam u suboru hteo da rešim problem sa kreditom, naletim na zatvorena vrata. Godinama sam član banke Inteza i nikada sa njima nisam imao takvih problema (moram da čekam ponedeljak).Shvatam da je po sredi mera štednje ali isto tako znam da su banke tu radi nas a ne mi radi njih.Takođe, kada treba naplatiti neku sitnu kamatu vrlo su revnosni . . . /Detaljnije/

Ma da: Verovatno najgora banka na svetu... Sada sam srecno razveden od nje. Osoblje katastrofa, usluge katastrofa, prevare i laz na visokom nivou, otimacina i kada spavas. Ja sam sa njima vodio rat, jer su prekrsili ugovor o koriscenju kreditne kartice, ukljucio u pricu Narodnu banku Srbije koja je na kraju bezuslovno stala u odbranu SGB (onaj famozni centar za zastitu korisnika finansijskih usluga - sve sami polupismeni trutovi koji su dobili drzavni posao) i pored svih dostavljenih neoborivih dokaza. Kazu u centru, SGB je u pravu, a vi ako zelite mozete nam podneti zahtev za posredovanje.... o kakvom posredovanju trutovi govore kada su vec bezuslovno stali u odbranu banke? Ja se pitam ko upravlja finansijama u Srbiji, NBS ili privatne banke? /Detaljnije/

Željko: godinama sam stedisa EFG banke i veoma sam zadovoljan /Detaljnije/

Banke:online/

Sve informacije o bankama i njihovoj ponudi, predstavljenje na ovom sajtu, su informativnog karaktera i neobavezujuće u bilo kom pogledu. Dobijene su iz medija, kao i javno dostupnih informativnih sredstava pojedinih banaka (web prezentacije, štampani i ostali propagandni materijal). S obzirom da, od momenta preuzimanja do momenta objavljivanja, može doći do zastarevanja, Vlasnik portala Banke ONLINE ne odgovara za tačnost objavljenih informacija.