Pratite Banke:online i na Twitteru

Istraživanja portala Banke:online /

Istraživanje portala: Koliki gubitak vam može doneti brzopleti izbor banke

 
// 2011-07-29 17:51:29

Prilikom donošenja odluke o korišćenju određenog bankarskog proizvoda i samog odabira banke savetuje se uvek detaljno istraživanje tržišta i celokupne ponude kako bi se odabrao najpovoljniji proizvod.

Navedeno bi se moglo argumentovati na jednom jednostavnom primeru: Svima se sigurno bar jednom desilo da brzopleto kupi neki proizvod a da nakon samo par minuta zatim naiđe na veoma sličan, ali mnogo povoljniji i/ili kvalitetniji od prethodno kupljenog.

Takav slučaj se može desiti i sa bankama. Ali bankarske usluge su takve da će vas ovakav propust kasnije i u ratama mnogo više koštati. Može se desiti da se pojedinci povedu nečijom preporukom, upadljivom reklamom ili jednostavno ulaskom u najbližu poslovnicu, a da se pre toga dovoljno ne razmotri ponuda na tržištu.

Informacije iz ove oblasti nisu nekad dovoljno i lako dostupne. Jasno je i da sva ta analiza može biti komplikovana i iziskivati mnogo vremena. Takođe sigurno je da zahteva i dobro razumevanje finansijskih pojmova.

Zbog toga portal banke.online.rs i nastoji da na što jednostavniji način prezentuje aktuelna dešavanja i na jednom mestu obezbedi sve potrebne podatke.

U nastavku možete videti koji su rasponi u kretanju kamatnih stopa, odnosno troškova za pojedine vrste proizvoda i koliko nepažnjom i brzopletošću možete sebi napraviti mnogo veće troškove nego što je to neophodno.

 

Tekući računi

 

Vrsta naknade

minimum

maksimum

Troškovi mesečnog održavanja računa

0 rsd

890 rsd

Troškovi zatvaranja računa

0 rsd

500 rsd

Kamatne stope na dozvoljeni minus

20.25%

38.98%

Savetuje se da bi se dodatno trebalo proveriti da li se troškovi plaćaju samo kada ima prometa po računu ili bez obzira na to. Isto tako, trošak zatvaranja računa je jednako važan kao i njegovo otvaranje, kako se opraštanje od banke ne bi učinilo dodatno neprijatnim.

 

Kreditne kartice

 

Vrsta naknade

minimum

maksimum

Izdavanje kartice

0 rsd

5000 rsd

Održavanje kartice

0 rsd

6600 rsd

Kamatne stope po kreditnoj kartici

1.00%

26.95%

Gašenje kreditne kartice

0 rsd

4000 rsd

Korisno je proveriti da li postoji razlika kada se određene kartice koriste u okviru nekog paketa ili specijalne ponude banke u odnosu na njihovo samostalno korišćenje. Takođe, za racionalnije korišćenje sredstava dobro je proveriti koji je najpovoljniji način za korišćenje sredstava (iznos, period) i servisiranje duga po kartici (način otplate duga).

 

Štednja

 

Vrsta štednje

minimum

maksimum

Štednja po viđenju

 

RSD

0.10%

8.00%

 

EUR

0.10%

4.00%

Oročena štednja

1 mesec

12 meseci

1 mesec

12 meseci

 

RSD

1.00%

6.50%

11.60%

14.00%

 

EUR

0.50%

2.50%

4.07%

12.00%

Bitno je odabrati odgovarajući i najisplativiji period oročenja, ali i proveriti mogućnost raspolaganja sredstvima nakon oročavanja.

 

Krediti – kamatne stope

 

Vrsta kredita

Valuta

minimum

maksimum

Gotovinski krediti

RSD

12.15%

39.41%

EUR

5.92%

44.72%

Potrošački krediti

RSD

10.27%

48.46%

EUR

6.79%

43.23%

Stambeni krediti

EUR

5.52%

22.02%

Pre svega se savetuje da se obrati pažnja na stabilnost valute u kojoj se uzima kredit. Takođe je za one koji ne vole da rizikuju bolje birati fiksne kamatne stope da kasnije ne bi došlo do neočekivanih dodatnih troškova i sličnih iznenađenja.

Na osnovu predstavljenih raspona u kojima se kreću osnovni uslovi prema trenutno aktuelnoj ponudi bankarskih proizvoda na tržištu možete sami izračunati koliko možete izgubiti nepažljivim izborom ali i uštedeti ako detaljnije razmotrite ponudu i savetujete se dodatno sa nekim stručnim licem o datoj temi.

Autor: Sonja Đolai

Udruženje građana "Moj dinar"

 

0 0
Ako želite možete ostaviti komentar na ovaj članak.

Anketa

Nema komentara

Ako želite možete ostaviti komentar
Kalkulator kredita

Kursna lista


Vesti

Povezani članci

Novosti iz banaka

Najčitanije vesti

Najtraženiji bankarski proizvodi

01. Devizna postepena štednja
02. Gotovinski Hipotekarni Krediti
03. Devizna štednja- Hypoland klub
04. Intesa Osnovni tekući račun
05. Potrošački krediti sa deviznom klauzulom za ostale građane

Poslednji komentari

Jasmina Radić: SGB je definitivno najgora banka i najgore poslovanje SGB banke... Ne ljubaznost im je na prvom mestu,osoblje im jako drsko prema klijentu... Sto dalje od ove banke. /Detaljnije/

Nikola S: Kao da u Zakonu o Narodnoj banci ne postoje i drugi članovi sem čl. 3 (stabilnost cena) na koji se stalno pozivaju iz Narodne banke. Postoje i članovi 4, 14, 43-45 koji govore o stabilnosti kursa dinara. Postavlja se pitanje stabilnosti u odnosu na šta. Tu dolaze do izražaja prirodni zakoni, jer je u svesti većine evropljana EURO mera stabilnosti. To je naravno objašnjivo veličinom ekonomije, odnosno vrednosti koju pokriva ta valuta. Zbog toga kurs dinara nije nikakva nauka niti ima potrebe za fingiranjem tržišnog određivanja kursa dinara u odnosu na euro. Narodna banka ima dovoljne devizne rezerve (tri puta veće od količine dinara u opticaju) da slobodno može da kaže da će /u narednih 10 godina/ otkupljivati euro za 119,50 dinara, a prodavati ga za 120,50. Učesnici na finansijskom tržištu ne moraju trgovati preko Narodne banke, to mogu da rade i između sebe po bilo kom kursu koji im se isplati. /Detaljnije/

Ivica Maričić: Korisnik sam kredita Findomestik banke u Novom Sadu i vrlo sam se iznenadio kada sam u suboru hteo da rešim problem sa kreditom, naletim na zatvorena vrata. Godinama sam član banke Inteza i nikada sa njima nisam imao takvih problema (moram da čekam ponedeljak).Shvatam da je po sredi mera štednje ali isto tako znam da su banke tu radi nas a ne mi radi njih.Takođe, kada treba naplatiti neku sitnu kamatu vrlo su revnosni . . . /Detaljnije/

Ma da: Verovatno najgora banka na svetu... Sada sam srecno razveden od nje. Osoblje katastrofa, usluge katastrofa, prevare i laz na visokom nivou, otimacina i kada spavas. Ja sam sa njima vodio rat, jer su prekrsili ugovor o koriscenju kreditne kartice, ukljucio u pricu Narodnu banku Srbije koja je na kraju bezuslovno stala u odbranu SGB (onaj famozni centar za zastitu korisnika finansijskih usluga - sve sami polupismeni trutovi koji su dobili drzavni posao) i pored svih dostavljenih neoborivih dokaza. Kazu u centru, SGB je u pravu, a vi ako zelite mozete nam podneti zahtev za posredovanje.... o kakvom posredovanju trutovi govore kada su vec bezuslovno stali u odbranu banke? Ja se pitam ko upravlja finansijama u Srbiji, NBS ili privatne banke? /Detaljnije/

Željko: godinama sam stedisa EFG banke i veoma sam zadovoljan /Detaljnije/

Banke:online/

Sve informacije o bankama i njihovoj ponudi, predstavljenje na ovom sajtu, su informativnog karaktera i neobavezujuće u bilo kom pogledu. Dobijene su iz medija, kao i javno dostupnih informativnih sredstava pojedinih banaka (web prezentacije, štampani i ostali propagandni materijal). S obzirom da, od momenta preuzimanja do momenta objavljivanja, može doći do zastarevanja, Vlasnik portala Banke ONLINE ne odgovara za tačnost objavljenih informacija.