Pratite Banke:online i na Twitteru

Istraživanja portala Banke:online /

Popularnost dinarskih proizvoda banaka

 
// 2011-09-07 13:23:57

Narodna banka Srbije konstantno nastoji da promocijom favorizuje dinarske proizvode banaka.

Pokazatelj stepena dinarizacije finansijskog sistema Srbije, kada se uzmu u obzir plasmani banaka na tržištu, predstavlja i učešće novoodobrenih dinarskih plasmana u ukupnim (krediti i depoziti za stanovništvo i privredu) realizovanim plasmanima na tržištu. Osnove dinarizacije su niska i stabilna inflacija, stabilan finansijski sistem i održiv privredni rast.

Dinarizacija je i jedna od bitnih mera zaštite od rizika promene deviznog kursa. U današnje vreme su evidentne česte promene kurseva stranih valuta koje su u najčešćoj upotrebi u našoj zemlji. Kako bi se izbelge promene uslova kredita izazvane promenama kretanja kurseva pojedinih valuta preporučuje se korišćenje dinarskih kredita.

Na sledećem grafiku možete pogledati koliko iznosi učešće dinarskih kredita banaka u ukupnim plasmanima za prethodni period:

Izvor: Narodna banka Srbije - Izveštaj o dinarizaciji finansijskog sistema Srbije

Uticaj na popularizaciju dinarskih plasmana ima odobravanje subvencija od strane države, zatim uvođenje nove mere koja se odnosi na polaganje minimalnog učešća ili depozita za devizne (i devizno indeksirane) kredite.

Od strane banaka pozitivno je ocenjena zainteresovanost klijenata za dinarske proizvode, posebno u segmentu kreditiranja.

Prednost zaduživanja u dinarima se pre svega ogleda u sledećem:

- nema rizika od promene deviznog kursa

- dodatne povlastice za subvencionisane kredite

Na kamatne stope u dinarima kada su u pitanju promenljive kamatne stope utiče kretanje referentne kamatne stope Narodne banke Srbije za koju se očekuje da će u narednom periodu smanjivati.

Kretanje referentne kamatne stope NBS možete pogledati u našem prethodnom istraživanju: Izabrati fiksne kamate ili rizikovati?

Najtraženiji dinarski proizvodi u proteklom periodu prema izveštajima banaka su:

- gotovinski krediti

- krediti za refinansiranje

- revolving krediti

Pri izboru valute kredita bitno je odabrati onu vrstu, odnosno valutu u kojoj se prima zarada kako ne bi bilo dodatnih gubitaka u kursnim razlikama prilikom obračuna rata kredita.

Na portalu banke.online.rs možete pogledati detaljnu ponudu dinarskih kredita poslovnih banaka.

Autor: Sonja Đolai

Udruženje građana “Moj dinar”

 

0 0
Ako želite možete ostaviti komentar na ovaj članak.

Anketa

Nema komentara

Ako želite možete ostaviti komentar
Kalkulator kredita

Kursna lista


Vesti

Povezani članci

Novosti iz banaka

Najčitanije vesti

Najtraženiji bankarski proizvodi

01. Devizna postepena štednja
02. Gotovinski Hipotekarni Krediti
03. Devizna štednja- Hypoland klub
04. Intesa Osnovni tekući račun
05. Potrošački krediti sa deviznom klauzulom za ostale građane

Poslednji komentari

Jasmina Radić: SGB je definitivno najgora banka i najgore poslovanje SGB banke... Ne ljubaznost im je na prvom mestu,osoblje im jako drsko prema klijentu... Sto dalje od ove banke. /Detaljnije/

Nikola S: Kao da u Zakonu o Narodnoj banci ne postoje i drugi članovi sem čl. 3 (stabilnost cena) na koji se stalno pozivaju iz Narodne banke. Postoje i članovi 4, 14, 43-45 koji govore o stabilnosti kursa dinara. Postavlja se pitanje stabilnosti u odnosu na šta. Tu dolaze do izražaja prirodni zakoni, jer je u svesti većine evropljana EURO mera stabilnosti. To je naravno objašnjivo veličinom ekonomije, odnosno vrednosti koju pokriva ta valuta. Zbog toga kurs dinara nije nikakva nauka niti ima potrebe za fingiranjem tržišnog određivanja kursa dinara u odnosu na euro. Narodna banka ima dovoljne devizne rezerve (tri puta veće od količine dinara u opticaju) da slobodno može da kaže da će /u narednih 10 godina/ otkupljivati euro za 119,50 dinara, a prodavati ga za 120,50. Učesnici na finansijskom tržištu ne moraju trgovati preko Narodne banke, to mogu da rade i između sebe po bilo kom kursu koji im se isplati. /Detaljnije/

Ivica Maričić: Korisnik sam kredita Findomestik banke u Novom Sadu i vrlo sam se iznenadio kada sam u suboru hteo da rešim problem sa kreditom, naletim na zatvorena vrata. Godinama sam član banke Inteza i nikada sa njima nisam imao takvih problema (moram da čekam ponedeljak).Shvatam da je po sredi mera štednje ali isto tako znam da su banke tu radi nas a ne mi radi njih.Takođe, kada treba naplatiti neku sitnu kamatu vrlo su revnosni . . . /Detaljnije/

Ma da: Verovatno najgora banka na svetu... Sada sam srecno razveden od nje. Osoblje katastrofa, usluge katastrofa, prevare i laz na visokom nivou, otimacina i kada spavas. Ja sam sa njima vodio rat, jer su prekrsili ugovor o koriscenju kreditne kartice, ukljucio u pricu Narodnu banku Srbije koja je na kraju bezuslovno stala u odbranu SGB (onaj famozni centar za zastitu korisnika finansijskih usluga - sve sami polupismeni trutovi koji su dobili drzavni posao) i pored svih dostavljenih neoborivih dokaza. Kazu u centru, SGB je u pravu, a vi ako zelite mozete nam podneti zahtev za posredovanje.... o kakvom posredovanju trutovi govore kada su vec bezuslovno stali u odbranu banke? Ja se pitam ko upravlja finansijama u Srbiji, NBS ili privatne banke? /Detaljnije/

Željko: godinama sam stedisa EFG banke i veoma sam zadovoljan /Detaljnije/

Banke:online/

Sve informacije o bankama i njihovoj ponudi, predstavljenje na ovom sajtu, su informativnog karaktera i neobavezujuće u bilo kom pogledu. Dobijene su iz medija, kao i javno dostupnih informativnih sredstava pojedinih banaka (web prezentacije, štampani i ostali propagandni materijal). S obzirom da, od momenta preuzimanja do momenta objavljivanja, može doći do zastarevanja, Vlasnik portala Banke ONLINE ne odgovara za tačnost objavljenih informacija.