Pratite Banke:online i na Twitteru

Blic novosti iz banaka /

KfW i Banca Intesa potisale ugovore o trećoj kreditnoj liniji za finansiranje lokalnih samouprava sa 30 miliona evra

 
// 2011-09-30 14:58:49

KfW Entwicklungsbank, nemačka razvojna banka, u ime Saveznog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Republike Nemačke, potpisala je sa Banca Intesa ugovore o trećoj kreditnoj liniji za finansiranje opštinske infrastrukture u iznosu od 30 miliona evra. Sredstva iz ove linije namenjena su razvojnim projektima lokalnih samouprava i poboljšanju životnog standarda stanovništva investicijama u javnu infrastrukturu.

U ime KfW Grupe ugovor o kreditnoj liniji potpisali su Jirgen Velšof (Jürgen Welschof), direktor Kancelarije KfW-a u Beogradu, i Ester Gravenkoter (Esther Gravenkötter), viši projekt menadžer za finansijski sektor, a u ime Banca Intesa Draginja Đurić, predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa, i Marko Kapelini (Marco Capellini), zamenik predsednika Izvršnog odbora. Ceremoniji potpisivanja prisustvovao je i Kristof Ajhen (Chrisoph Eichen), Prvi sekretar Ambasade Savezne Republike Nemačke u Beogradu. Ukupan iznos sredstava KfW-a investiranih u opštinsku infrastrukturu u Srbiji, uključujući i ovu liniju, iznosi 100 miliona evra, od čega će 90 miliona biti realizovano preko Banca Intesa. Primera radi, deo sredstava iz prethodna dva kreditna aranžmana uložen je u postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Temerinu (350.000 evra ), kao i novo obdanište u Čačku (610.000 evra). 

U okviru Programa za finansiranje opštinske infrastrukture, Banca Intesa je do sada odobrila ukupno 60 miliona evra kredita opštinama i javnim komunalnim preduzecima – rekla je Ester Gravenkoter, viši projekt menadžer za finansijski sektor. Ona je istakla da je ovaj proizvod, razvijen od strane KfW-a u bliskoj saradnji sa bankama pre samo tri godine, očigledno naišao na značajnu i hitnu tražnju u opštinama. Takođe, Gravenkoter je naglasila da je Nemačka Vlada, preko KfW-a, finansirala prateću tehničku pomoć koja je bila značajna za uspeh ove kreditne linije time što je pomagala opštinama u pripremi projekata.

„Razumevajući teškoće sa kojima su se lokalne samouprave u prethodnom periodu susretale nastavili smo finansiranje i u periodu kada su drugi oklevali, čemu u prilog govori i činjenica da je polovinu od ukupno odobrenih investicionih kredita lokalnim samoupravama realizovala upravo Banca Intesa. Osim toga, u oblasti depozitnih i kreditnih poslova Banca Intesa je pouzdan partner za preko 90 opština u Srbiji“, izjavila je Draginja Đurić, predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa.

Jirgen Velšof, direktor Kancelarije KfW-a u Beogradu, je izneo svoje očekivanje prema kome će tražnja ostati na visokom nivou i broj opština zainteresovanih za program rasti. On je dodao da KfW planira da preko domaćih poslovnih banaka nastavi finansiranje projekata opštinske infrastrukture, kao i da će biti uvedeni posebni podsticaji za investicije u energetsku efikasnost, kako bi se tržište učinilo još konkurentnijim i ponuda klijentima poboljšala.  Kristof Ajhen, Prvi sekretar Ambasade Savezne Republike Nemačke u Beogradu, je istakao da novi kredit za finansiranje opštinske infrastrukture na optimalan način predstavlja stalan doprinos Nemačke Vlade modernizaciji srpske infrastrukture u mnogim oblastima. On je dodao da veoma ceni činjenicu da su krediti odobreni mnogim opštinama u celoj zemlji i naglasio da je to jasan znak njihovog velikog interesa da poboljšaju životne uslove svojih građana, što je u skladu sa ciljevima dugoročne, značajne i uspešne saradnje između Srbije i Nemačke.

Izvor: Banca Intesa

0 0
Ako želite možete ostaviti komentar na ovaj članak.

Anketa

Nema komentara

Ako želite možete ostaviti komentar
Vesti

Povezani članci

Novosti iz banaka

Najčitanije vesti

Najtraženiji bankarski proizvodi

01. Devizna postepena štednja
02. Gotovinski Hipotekarni Krediti
03. Devizna štednja- Hypoland klub
04. Intesa Osnovni tekući račun
05. Potrošački krediti sa deviznom klauzulom za ostale građane

Poslednji komentari

Jasmina Radić: SGB je definitivno najgora banka i najgore poslovanje SGB banke... Ne ljubaznost im je na prvom mestu,osoblje im jako drsko prema klijentu... Sto dalje od ove banke. /Detaljnije/

Nikola S: Kao da u Zakonu o Narodnoj banci ne postoje i drugi članovi sem čl. 3 (stabilnost cena) na koji se stalno pozivaju iz Narodne banke. Postoje i članovi 4, 14, 43-45 koji govore o stabilnosti kursa dinara. Postavlja se pitanje stabilnosti u odnosu na šta. Tu dolaze do izražaja prirodni zakoni, jer je u svesti većine evropljana EURO mera stabilnosti. To je naravno objašnjivo veličinom ekonomije, odnosno vrednosti koju pokriva ta valuta. Zbog toga kurs dinara nije nikakva nauka niti ima potrebe za fingiranjem tržišnog određivanja kursa dinara u odnosu na euro. Narodna banka ima dovoljne devizne rezerve (tri puta veće od količine dinara u opticaju) da slobodno može da kaže da će /u narednih 10 godina/ otkupljivati euro za 119,50 dinara, a prodavati ga za 120,50. Učesnici na finansijskom tržištu ne moraju trgovati preko Narodne banke, to mogu da rade i između sebe po bilo kom kursu koji im se isplati. /Detaljnije/

Ivica Maričić: Korisnik sam kredita Findomestik banke u Novom Sadu i vrlo sam se iznenadio kada sam u suboru hteo da rešim problem sa kreditom, naletim na zatvorena vrata. Godinama sam član banke Inteza i nikada sa njima nisam imao takvih problema (moram da čekam ponedeljak).Shvatam da je po sredi mera štednje ali isto tako znam da su banke tu radi nas a ne mi radi njih.Takođe, kada treba naplatiti neku sitnu kamatu vrlo su revnosni . . . /Detaljnije/

Ma da: Verovatno najgora banka na svetu... Sada sam srecno razveden od nje. Osoblje katastrofa, usluge katastrofa, prevare i laz na visokom nivou, otimacina i kada spavas. Ja sam sa njima vodio rat, jer su prekrsili ugovor o koriscenju kreditne kartice, ukljucio u pricu Narodnu banku Srbije koja je na kraju bezuslovno stala u odbranu SGB (onaj famozni centar za zastitu korisnika finansijskih usluga - sve sami polupismeni trutovi koji su dobili drzavni posao) i pored svih dostavljenih neoborivih dokaza. Kazu u centru, SGB je u pravu, a vi ako zelite mozete nam podneti zahtev za posredovanje.... o kakvom posredovanju trutovi govore kada su vec bezuslovno stali u odbranu banke? Ja se pitam ko upravlja finansijama u Srbiji, NBS ili privatne banke? /Detaljnije/

Željko: godinama sam stedisa EFG banke i veoma sam zadovoljan /Detaljnije/

Banke:online/

Sve informacije o bankama i njihovoj ponudi, predstavljenje na ovom sajtu, su informativnog karaktera i neobavezujuće u bilo kom pogledu. Dobijene su iz medija, kao i javno dostupnih informativnih sredstava pojedinih banaka (web prezentacije, štampani i ostali propagandni materijal). S obzirom da, od momenta preuzimanja do momenta objavljivanja, može doći do zastarevanja, Vlasnik portala Banke ONLINE ne odgovara za tačnost objavljenih informacija.