Pratite Banke:online i na Twitteru

Istraživanja portala Banke:online /

Rezultati ankete: Većina građana nekretnine posmatra kao investiciju

 
// 2012-05-14 16:46:43

Kada se priča o ovoj temi, neminovno se zapitate: Da li je baš sad pogodan momenat za ulaganje u nekretnine?

Ovo pitanje postavili smo građanima putem ankete portala banke.online.rs, pogledajte u nastavku odgovore koje smo dobili.

Prema anketi našeg finansijskog portala banke.online.rs dve trećine građana smatra da je sada povoljan period za ulaganje u nekretnine.


Primetna je posebna potražnja za manjim stanovima od 40 do 50m².

Kupovina stanova se uglavnom posmatra kao vid ulaganja novca. Čak 79 odsto ispitanika ankete portala banke.online.rs ulaganje u nekretnine posmatra kao pogodnu investiciju.


Pored toga što je ovakva investicija vidljiva i opipljiva, očekuje se da će u narednom periodu cena nekretnina rasti.

Ako građani nekretninu posmatraju kao investiciju, na osnovu toga što je namenjuju izdavanju, mogu je smatrati dodatnim izvorom prihoda.

Na sledećem grafiku možete videti da većina građana koja ima želju za kupovinom stana, uglavnom bi ga isplaćivala u gotovini - 45 odsto, ali postoji i značajna zainteresovanost za kredite banaka - 32 odsto.

U slučaju da se odluče za kupovinu, najveći deo građana bi kupio novi stan, čak 43 odsto, za stare stanove je zainteresovan deo od 32 odsto, dok je sve manje zainteresovanih za stanove u izgradnji, oko 13 odsto – najčešće zbog nesigurnosti i neizvesnog stanja na tržištu, kao i problema sa investitorima.

U našoj anketi učestvovala je mešovita struktura ispitanika kako bismo što bolje sagledali mišljenja iz različitih uglova i izveli kompletniji zaključak. Deo njih živi u sopstvenom stanu (45%), deo u rentiranom (22%), a deo u porodičnom stanu ili kući (33%).


Autor: Sonja Đolai
Udruženje građana “Moj dinar”

 

Preuzmite istraživanje u .pdf formatu

 

0 0
Ako želite možete ostaviti komentar na ovaj članak.

Anketa

Nema komentara

Ako želite možete ostaviti komentar
Kalkulator kredita

Kursna lista


Vesti

Povezani članci

Novosti iz banaka

Najčitanije vesti

Najtraženiji bankarski proizvodi

01. Devizna postepena štednja
02. Gotovinski Hipotekarni Krediti
03. Devizna štednja- Hypoland klub
04. Intesa Osnovni tekući račun
05. Potrošački krediti sa deviznom klauzulom za ostale građane

Poslednji komentari

Jasmina Radić: SGB je definitivno najgora banka i najgore poslovanje SGB banke... Ne ljubaznost im je na prvom mestu,osoblje im jako drsko prema klijentu... Sto dalje od ove banke. /Detaljnije/

Nikola S: Kao da u Zakonu o Narodnoj banci ne postoje i drugi članovi sem čl. 3 (stabilnost cena) na koji se stalno pozivaju iz Narodne banke. Postoje i članovi 4, 14, 43-45 koji govore o stabilnosti kursa dinara. Postavlja se pitanje stabilnosti u odnosu na šta. Tu dolaze do izražaja prirodni zakoni, jer je u svesti većine evropljana EURO mera stabilnosti. To je naravno objašnjivo veličinom ekonomije, odnosno vrednosti koju pokriva ta valuta. Zbog toga kurs dinara nije nikakva nauka niti ima potrebe za fingiranjem tržišnog određivanja kursa dinara u odnosu na euro. Narodna banka ima dovoljne devizne rezerve (tri puta veće od količine dinara u opticaju) da slobodno može da kaže da će /u narednih 10 godina/ otkupljivati euro za 119,50 dinara, a prodavati ga za 120,50. Učesnici na finansijskom tržištu ne moraju trgovati preko Narodne banke, to mogu da rade i između sebe po bilo kom kursu koji im se isplati. /Detaljnije/

Ivica Maričić: Korisnik sam kredita Findomestik banke u Novom Sadu i vrlo sam se iznenadio kada sam u suboru hteo da rešim problem sa kreditom, naletim na zatvorena vrata. Godinama sam član banke Inteza i nikada sa njima nisam imao takvih problema (moram da čekam ponedeljak).Shvatam da je po sredi mera štednje ali isto tako znam da su banke tu radi nas a ne mi radi njih.Takođe, kada treba naplatiti neku sitnu kamatu vrlo su revnosni . . . /Detaljnije/

Ma da: Verovatno najgora banka na svetu... Sada sam srecno razveden od nje. Osoblje katastrofa, usluge katastrofa, prevare i laz na visokom nivou, otimacina i kada spavas. Ja sam sa njima vodio rat, jer su prekrsili ugovor o koriscenju kreditne kartice, ukljucio u pricu Narodnu banku Srbije koja je na kraju bezuslovno stala u odbranu SGB (onaj famozni centar za zastitu korisnika finansijskih usluga - sve sami polupismeni trutovi koji su dobili drzavni posao) i pored svih dostavljenih neoborivih dokaza. Kazu u centru, SGB je u pravu, a vi ako zelite mozete nam podneti zahtev za posredovanje.... o kakvom posredovanju trutovi govore kada su vec bezuslovno stali u odbranu banke? Ja se pitam ko upravlja finansijama u Srbiji, NBS ili privatne banke? /Detaljnije/

Željko: godinama sam stedisa EFG banke i veoma sam zadovoljan /Detaljnije/

Banke:online/

Sve informacije o bankama i njihovoj ponudi, predstavljenje na ovom sajtu, su informativnog karaktera i neobavezujuće u bilo kom pogledu. Dobijene su iz medija, kao i javno dostupnih informativnih sredstava pojedinih banaka (web prezentacije, štampani i ostali propagandni materijal). S obzirom da, od momenta preuzimanja do momenta objavljivanja, može doći do zastarevanja, Vlasnik portala Banke ONLINE ne odgovara za tačnost objavljenih informacija.