Pratite Banke:online i na Twitteru

Blic novosti iz banaka /

Narodna banka Srbije obeležava Svetsku nedelju novca od 14. do 18. marta

 
// 2016-03-11 16:42:30

Narodna banka Srbije će i ove godine, peti put zaredom, od 14. do 18. marta, obeležiti Svetsku nedelju novca (Global Money Week), koja se na inicijativu Međunarodnog pokreta za finansijsku edukaciju dece i omladine (CYFI) organizuje u celom svetu.
U sklopu ovogodišnjeg programa, pored posete Centru za posetioce Narodne banke Srbije u Kralja Petra 12, uz stručno vođenje kroz stalnu postavku i tematske izložbe, planiran je niz aktivnosti na teme iz finansijske edukacije za mlade:

- Održavanje radionica „Moj budžet i ja“ i „ Dinar naš novac“,
- Održavanje turnira u edukativnim igrama „Monetura“ i „Finansije za kasnije“,
- Organizacija stručnog predavanja za učenike srednjih škola na temu „Platne kartice, sa posebnim osvrtom na moguće prevare i zloupotrebe“,
- Organizacija konkursa za najbolji rad za učenike osnovnih škola na teme: „Ko uči znaće, ko štedi imaće“, „Šta možemo da uradimo s novcem?“, „Šta biste voleli da budete - cvrčak ili mrav?“ i „Da li biste voleli da radite u Narodnoj banci Srbije?“,
- Gostovanje učenika i profesora Ekonomske škole iz Subotice u Narodnoj banci Srbije u Beogradu,
- Predstavljanje aktivnosti koje sprovodi Narodna banka Srbije na polju finansijske edukacije mladih na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, u okviru tribine „Dečja potrošačka socijalizacija“.

Aktivnosti će biti organizovane u objektu Narodne banke Srbije u Beogradu u Kralja Petra 12, Pravno-poslovnoj školi u Beogradu i na Fakultetu za pravne i poslovne studije „dr Lazar Vrkatić“ u Novom Sadu. Učesnici radionica „Moj budžet i ja“ i „Dinar naš novac“, kroz analiziranje pojmova trošenja, zaduživanja i štednje, i upoznavanje sa istorijatom novca uopšte, a posebno dinara, kao i elementima zaštite novčanica od falsifikovanja, uče kako razumno da upravljaju svojim novcem i da planiraju budžet, i stiču nova znanja iz istorijata naše valute.
Edukativne igre „Monetura“ i „Finansije za kasnije“, na zabavan i maštovit način uvode učesnike u svet kreiranja i sprovođenja monetarne politike, kao i u svet finansijskih proizvoda i izazova koje oni nose u savremenom društvu i u planiranju finansijske budućnosti.
Konkurs za najbolji rad za učenike osnovnih škola obuhvatiće učenike šestog razreda, a radovi će biti predstavljeni tokom posete učenika Narodnoj banci Srbije u Kralja Petra 12.

U okviru posete izložbenom prostoru Narodne banke Srbije u objektu u Kralja Petra 12, predviđeno je stručno predstavljanje osnovne izložbene postavke „Novac na tlu Srbije od najranije pojave do danas“, na kojoj su hronološki predstavljeni odabrani primerci iz numizmatičke zbirke Narodne banke Srbije. Predviđeno je i predstavljanje tematskih izložbi „Kovani novac Srbije“ o procesu izrade kovanog novca od idejnog rešenja do realizacije i „Dinar naš novac“, posvećene vidljivim obeležjima zaštite novčanica dinara, evra i dolara od falsifikovanja. Posetioci će moći, kao dodatne sadržaje, da pogledaju video materijale, koriste interaktivne sadržaje, i da kao suvenir, dobiju imitaciju novčanice sa sopstvenim likom u boji.

Svetska nedelja novca predstavlja globalnu akciju čiji su ciljevi edukacija dece i omladine o novcu, štednji, preduzetništvu i sličnim temama kroz zabavne i interaktivne aktivnosti. Aktivnosti u okviru Svetske nedelje novca organizuju škole, univerziteti, ministarstva, centralne banke i druge finansijske, obrazovne institucije širom sveta.

0 0
Tagovi:
Ako želite možete ostaviti komentar na ovaj članak.

Anketa

Nema komentara

Ako želite možete ostaviti komentar
Vesti

Povezani članci

Novosti iz banaka

Najčitanije vesti

Najtraženiji bankarski proizvodi

01. Devizna postepena štednja
02. Gotovinski Hipotekarni Krediti
03. Devizna štednja- Hypoland klub
04. Intesa Osnovni tekući račun
05. Potrošački krediti sa deviznom klauzulom za ostale građane

Poslednji komentari

Jasmina Radić: SGB je definitivno najgora banka i najgore poslovanje SGB banke... Ne ljubaznost im je na prvom mestu,osoblje im jako drsko prema klijentu... Sto dalje od ove banke. /Detaljnije/

Nikola S: Kao da u Zakonu o Narodnoj banci ne postoje i drugi članovi sem čl. 3 (stabilnost cena) na koji se stalno pozivaju iz Narodne banke. Postoje i članovi 4, 14, 43-45 koji govore o stabilnosti kursa dinara. Postavlja se pitanje stabilnosti u odnosu na šta. Tu dolaze do izražaja prirodni zakoni, jer je u svesti većine evropljana EURO mera stabilnosti. To je naravno objašnjivo veličinom ekonomije, odnosno vrednosti koju pokriva ta valuta. Zbog toga kurs dinara nije nikakva nauka niti ima potrebe za fingiranjem tržišnog određivanja kursa dinara u odnosu na euro. Narodna banka ima dovoljne devizne rezerve (tri puta veće od količine dinara u opticaju) da slobodno može da kaže da će /u narednih 10 godina/ otkupljivati euro za 119,50 dinara, a prodavati ga za 120,50. Učesnici na finansijskom tržištu ne moraju trgovati preko Narodne banke, to mogu da rade i između sebe po bilo kom kursu koji im se isplati. /Detaljnije/

Ivica Maričić: Korisnik sam kredita Findomestik banke u Novom Sadu i vrlo sam se iznenadio kada sam u suboru hteo da rešim problem sa kreditom, naletim na zatvorena vrata. Godinama sam član banke Inteza i nikada sa njima nisam imao takvih problema (moram da čekam ponedeljak).Shvatam da je po sredi mera štednje ali isto tako znam da su banke tu radi nas a ne mi radi njih.Takođe, kada treba naplatiti neku sitnu kamatu vrlo su revnosni . . . /Detaljnije/

Ma da: Verovatno najgora banka na svetu... Sada sam srecno razveden od nje. Osoblje katastrofa, usluge katastrofa, prevare i laz na visokom nivou, otimacina i kada spavas. Ja sam sa njima vodio rat, jer su prekrsili ugovor o koriscenju kreditne kartice, ukljucio u pricu Narodnu banku Srbije koja je na kraju bezuslovno stala u odbranu SGB (onaj famozni centar za zastitu korisnika finansijskih usluga - sve sami polupismeni trutovi koji su dobili drzavni posao) i pored svih dostavljenih neoborivih dokaza. Kazu u centru, SGB je u pravu, a vi ako zelite mozete nam podneti zahtev za posredovanje.... o kakvom posredovanju trutovi govore kada su vec bezuslovno stali u odbranu banke? Ja se pitam ko upravlja finansijama u Srbiji, NBS ili privatne banke? /Detaljnije/

Željko: godinama sam stedisa EFG banke i veoma sam zadovoljan /Detaljnije/

Banke:online/

Sve informacije o bankama i njihovoj ponudi, predstavljenje na ovom sajtu, su informativnog karaktera i neobavezujuće u bilo kom pogledu. Dobijene su iz medija, kao i javno dostupnih informativnih sredstava pojedinih banaka (web prezentacije, štampani i ostali propagandni materijal). S obzirom da, od momenta preuzimanja do momenta objavljivanja, može doći do zastarevanja, Vlasnik portala Banke ONLINE ne odgovara za tačnost objavljenih informacija.